Германските власти глобиха Daimler с 870 млн. евро заради Дизелгейт

Компанията не очаква глобата да повлияе значително на финансовите ѝ резултати

Снимка: Michele Tantussi/Bloomberg Снимка: Michele Tantussi/Bloomberg

Германската прокуратура глоби Daimler AG с 870 млн. евро (960 млн. долара) заради „небрежно“ изпълнение на надзорните задължения, касаещи дизеловите емисии, пише Bloomberg.

Прокурорите откриха, че производителят на някои от автомобилите на Mercedes-Benz е продал около 684 хил. автомобила, които не отговарят напълно на изискванията за емисии азотни оксиди, според изявление на властите в Щутгарт и Daimler.

Глобата е последното решение в скандала с измами при дизеловите автомобили на Volkswagen, който продължава да има сериозно отражение върху германската автомобилна индустрия четири години по-късно.

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс и председателят на надзорния съвет Ханс Дитер Пьоч бяха обвинени във вторник за пазарни манипулации заради твърденията си, че не са успели да информират достатъчно рано инвеститорите за измамите с отработени газове в милиони дизелови автомобили и свързаните с това финансови последици. 

Още по темата

Властите в Щутгарт, родният град на Даймлер, започнаха производство по-рано тази година. През май Porsche заплати за 535 млн. евро, а доставчикът на части Robert Bosch GmbH се съгласи да плати 90 млн. евро.

Daimler потвърди своите финансови прогнози, като заяви, че не се очаква глобата да окаже значително влияние върху приходите ѝ за третото тримесечие.

Последни новини
Още от Новини от света