Ердоган иска среща с Тръмп за Сирия

Двамата присъстват на Генералната асамблея на ООН

Дналд Тръмп, президент на САЩ и Реждеп Таип Ердоган, президент на Турция. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg  Дналд Тръмп, президент на САЩ и Реждеп Таип Ердоган, президент на Турция. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Турският президент Реджеб Ердоган иска да притисне Доналд Тръмп да подкрепи две ключови за Турция искания за Сирия. Може обаче да се наложи да се бори за вниманието му, пише Bloomberg.

Турция иска да разшири договорената зона за сигурност в Северна Сирия, която да е извън контрола на кюрдските милиции и където да могат да бъдат върнати обратно част от сирийските бежанци на турска територия. Тази сделка беше забележително постижение за администрациите на двамата президенти – Тръмп и Ердоган, които влязоха в доста словесни престрелки по повод решението на Турция да закупи руските системи С-400. Сега Ердоган иска да използва своята (както той вярва) лична химия с Тръмп, за да придвижи въпроса със зоната за сигурност напред по време на Генералната асамблея на ООН.

Турският президент разчита на лична среща като най-добър начин да преодолее съпротивата на правителството на САЩ срещу политиките му и да реши проблемите, които тровят отношенията между Анкара и Вашингтон. През миналата година по време на телефонен разговор Ердоган успя да убеди Белия дом да изтегли от Сирия войските си, поддържащи кюрдите. Единствения проблем сега е да успее да си осигури среща с Тръмп, който е засипан с вътрешни и външни проблеми покрай скандала с Джо Байдън, търговската война с Китай и конфронтацията с Иран.

„Има значително разминаване в интересите и подготовката за евентуална среща между двамата“ казва Аарон Щайн, директор на програмата за Близкия Изток на Foreign Policy Research Institute. „За Ердоган тази среща може да е ключова, за да получи отстъпки за Сирия, докато за Тръмп тя не носи нищо“.

Още по темата

Дори и да нямат насрочена среща, за двамата лидери събитието е добър повод да се засекат в кулоарите на ООН. Тръмп е втори по ред за реч от трибуната на ООН във вторник, а Ердоган е четвърти. Ако среща между тях се случи, потенциалните американски санкции срещу турската икономика и възможната глоба срещу Halkbank ще са сред трудните теми за разговор.

Темата за Сирия обаче ще е доминираща. Американската подкрепа за кюрдската YPG в северната част на раздираната от многогодишна война страна е в основата на напрежението между Анкара и Вашингтон. Ердоган вижда в сирийските кюрди основна заплаха за Турция заради връзките им със забранената ПКК – считана от Турция, ЕС и САЩ за терористична организация.

Последни новини
Още от Новини от света