Мирният протест в Хонконг приключи със стълкновения

Хиляди излязоха на мирно шествие. Радикални активисти гориха китайското знаме. Силите за сигурност реагираха със сълзотворен газ и насилие

Снимка: Justin Chin/Bloomberg Снимка: Justin Chin/Bloomberg

В Хонконг мирните протести на демократичното движение прераснаха в прояви на насилие. Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу малки групи радикални демонстранти. Силите за сигурност разбиха барикади, построени от активисти. Какво точно е довело до ескалирането на протестите в такава форма, не е ясно, пише германският седмичник Die Zeit.

Репортер на британския Guardian съобщи, че прокитайски активисти са провокирали демонстрантите. Твърди се, че са съборили критични към правителството банери и колажи, наречени "стените на Ленън", издигнати в целия град. Очевидно и някои екстремистки настроени протестиращи са допринесли за ескалацията. Съобщава се, че малка група демонстранти са изтръгнали и изгорили китайско знаме пред правителствена сграда.

Митингите в покрайнините на Хонконг в Туен Мун стартираха мирно. Хиляди хора се събраха да протестират срещу прокитайския дневен ред на правителството. Отделни радикални демонстранти провокираха силите за сигурност, които реагираха остро. Спецотряд е щурмувал парк, разпръскал е сълзотворен газ, стрелял с гумени куршуми и е задържал много хора.

Още по темата

Демонстрантите настояват за амнистия и свободни избори

Активистите са издигнали барикади и са съборили огради, като са били оборудвани и с палки. Предмети са били изхвърлени на близките железопътни коловози. Полицията е съобщила в Twitter, че е открила запалителни бомби и други оръжия. На близката жп гара протестиращи са нападнали полицаи с вода от маркучите на пожарогасители. Силите за сигурност са отговорили със спрей с пипер. Вечерта двете страни си поиграха на „котка и мишка“, става ясно още от коментара на Die Zeit.

Протестите в специалния административен район на Хонконг продължават повече от три месеца. Отначало те бяха насочени срещу планиран закон за екстрадиция на заподозрени престъпници в континентален Китай за изправяне пред съд. Под натиск на демонстрантите правителството на Хонконг оттегли закона.

Въпреки това протестите продължават с искане за оставката на лидера на правителството на Хонконг Кари Лам, независимо разследване на полицейското насилие, амнистия за задържаните и свободни избори. През последните седмици демонстрациите многократно прерастваха в насилствени размирици.

Последни новини
Още от Новини от света