Централните банкери в САЩ изглеждат отворени за ново понижение на лихвите

Дебатът вътре във Фед до голяма степен се свежда до това дали САЩ могат да издържат на глобалното забавяне

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Централните банкери от Федералния резерв изглеждат отворени за ново понижение на лихвите, въпреки че са далеч от анагажирането с подобни действия, съобщава Bloomberg. Сигналите дойдоха от представители на Фед в петък, включително от влиятелния заместник-гуверньор на Федералния резерв Ричард Кларида.

„Те изразиха готовност за понижение, ако се наложи“, обясни Лу Крандъл, главен икономист във Wrightson ICAP LLC. Според него обаче, ако входящите данни и световната икономика им позволяват да задържат лихвите на сегашните нива, то те ще го направят.

В интервю за телевизия CNBC Kларида определи представянето на американската икономика като „звездно“. Той обаче каза, че Фед трябва да отчита и рисковете за тази благоприятна перспектива, най-вече заради забавящия се растеж и деинфлацинни фактори от световната икономика.

Още по темата

„Икономиката се представя добре, но в 11-та си година на разширяване са налице и някои рискове“, посочи Кларида.

Федералният резерв намали лихвените проценти за втори път в период от два месеца в сряда с четвърт процентен пункт до диапазона от 1,75% до 2%. Трима регионални представители на Фед не бяха съгласни с решението, като двама не искаха промяна, а друг подкрепи понижение с половин процентен пункт.

Дебатът вътре във Фед до голяма степен се свежда до това дали САЩ могат да издържат на глобалното забавяне, породено отчасти от несигурността, произтичаща от търговската политика на президента Доналд Тръмп „Америка на първо място“.

Въпреки че последните икономически показатели в САЩ надминаха очакванията, световната икономика като цяло не се справя толкова добре.

Базираната в Париж Организация за икономическо сътрудничество и развитие заяви по-рано през седмицата, че световната икономика се плъзга към най-бавния си растеж от десетилетие на фона на засилване на търговските конфликти.

„По отношение на глобалния растеж той се влошава“, каза Кларида. Според него централните банкери са съгласни, че икономиката на САЩ е в добра форма, но се различават в оценките си за рисковете за перспективите.

Управителят на Фед за Сейнт Луис Джеймс Булард обясни в петък, че е настоявал за по-голямо намаляване на лихвите тази седмица, за да се осигури застраховка срещу по-нататъшно забавяне на инфлацията и икономиката.

„Мисля, че търговската война има голямо влияние извън страната и известно въздействие вътре в страната, включително върху селското стопанство“, заяви Булард пред Wharton Business Radio.

Въпреки подкрепата за по-голямо понижение на лихвите през тази седмица Булард каза, че ще се въздържи от оценка дали е необходимо друго понижение на лихвите след решението за намаляване с четвърт процентен пункт от тази седмица.

Управителят на Фед за Далас Робърт Каплан каза, че е готов да подкрепи друго понижение на лихвите през тази година, въпреки че не очаква да има такъв ход.

„Не е необходим допълнителен паричен стимул за икономика, в която пазарът на труда вече е затегнат и се рискува допълнително да се надуят цените на рисковите активи и да насърчат домакинствата и фирмите да поемат твърде много дългове“, коментира при изявление в петък управителят на Фед за Бостън Ерик Роузнгрен.

Последни новини
Още от Новини от света