Цените на имотите в Гърция се възстановяват стабилно през последните 18 месеца

Имотите в южната ни съседка изгубиха над 42% от стойността си от третото тримесечие на 2008 г. до третото тримесечие на 2017 г.

Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Цените на имотите в Гърция са се възстановили с 4,2% от дъното, достигнато заради кризата, благодарение на стабилния курс на възстановяване през последните 18 месеца, показват данни на Гръцката централна банка, цитирани от онлайн изданието ekathimerini.com и investor.bg.

Цените на имотите в южната ни съседка изгубиха над 42% от стойността си от третото тримесечие на 2008 г. до третото тримесечие на 2017 г. Те започнаха да показват признаци на възстановяване от началото на 2018 г.

Още по темата

Данните на централната банка на Гърция показват, че темпът на растеж се увеличава, като започва от средно 0,5% в началото на 2018 г. и се ускорява до средно 7,7% за периода април-юни 2019 г. на годишна база.

В Атика, където търсенето е по-голямо, цените се повишават с 11,1% през второто тримесечие на тази година. Темпът на ръст е по-бърз дори в сравнение с бума от 2002-2007 г.

В Солун за периода се отчита увеличение на цените на имотите от 7%, а в другите водещи градове достига 4,1%.

Въпреки това Гърция изостава значително в сравнение с останалите спасени държави в Европейския съюз (ЕС). В Испания, например, продажните цени на жилищата намаляха с 35,3 процента по време на икономическата криза, но оттогава са се възстановили с 15 процента, отбелязва изданието.

В Ирландия спадът надхвърли 53 процента, а до момента цените са се възстановили с 34%. В Португалия спадът е значително по-малък – само 13,3%, и сега цените са дори по-високи в сравнение с бума преди кризата, като отчитат ръст от 33,5%.

Още по темата четете в investor.bg

Последни новини
Още от Новини от света