САЩ експулсираха двама кубински дипломати в ООН

Счита се, че те вероятно са застрашили националната сигурност

Една седмица преди годишния общ дебат на ООН Държавният департамент на САЩ експулсираха двама дипломати от Постоянната мисия на Куба в ООН в Ню Йорк, пише германският седмичник Die Zeit.

Министерството обосновава този ход с опит за „влияние“ на дипломатите, насочен срещу националната сигурност на САЩ. Това според хипотеза на мозъчния тръст Rand Corporation включва събирането на тактическа информация за опонент или разпространение на пропаганда.

От Министерството на външните работи заявиха също, че всички останали дипломати от Постоянната мисия на Куба към ООН в бъдеще по същество ще могат да оперират само на нюйоркския остров Манхатън, където се намира централата на ООН. Свободата на движение на дипломати от Куба, както и за тези от Иран, Северна Корея, Китай, Русия и Сирия е ограничена до ООН. Ежегодният дебат в Общото събрание на ООН започва следващия вторник.

Министърът на външните работи на Куба Бруно Родригес обвини САЩ, че се опитват да провокират ескалация на напрежението между двете страни. Отстраняването на двамата дипломати е необосновано, а обвиненията срещу тях са "вулгарна клевета", написа той в Twitter.

Междувременно САЩ предоставиха на иранския президент Хасан Рухани и на външния министър Мохамед Джавад Сариф визи за пътуване до Общото събрание на ООН, потвърди говорител на иранската мисия в ООН. Двамата ще пристигнат в неделя и понеделник.

По-рано възникнаха съмнения дали САЩ като домакин на ООН ще издадат виза на Сариф и Рухани. Едва в сряда обаче президентът Доналд Тръмп се изказа за разрешение за влизане в страната на държавния глава на Иран и на неговите главни дипломати.

Напрежението между Вашингтон и Техеран отново нараства след атаката спрямо Саудитска Арабия през неделя. Отговорността за това поеха шиитските бунтовници хути в Йемен. Саудитска Арабия подозира Иран за извършването на атаката.

Последни новини
Още от Новини от света