Коалицията на Меркел насочва милиарди за намаляване на вредните емисии

Споразумението на стойност от около 50 млрд. евро се равнява на пакета от стимули след финансовата криза през 2009 г.

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Управляващата коалиция на германския канцлер Ангела Меркел постигна съгласие за мерки на стойност милиарди евро, насочени към намаляване на емисиите от въглероден диоксид, главно от транспорта и отоплението, съобщава Bloomberg.

След повече от 16 часа преговори, които започнаха в четвъртък вечерта в Берлин, коалиционното правителство на Меркел, в което участват християндемократите и социалдемократите, е успяло да се договори. Това е заявил официален представител на партията.

Още по темата

Споразумението, което ще струва приблизително, колкото пакетът от стимули след финансовата криза през 2009 г., успокоява напрежението, заплашващо крехкото правителство на германския канцлер.

Сред мерките за следващите четири години, възлизащи на общо 50 млрд. евро (55 млрд. долара), се включва схема за търговия с квоти за въглеродни емисии, съобщава ДПА.

Германските лидери бяха под натиск да подпишат споразумението, тъй като страната се отдалечаваше от целите си в областта на климата. Десетки хиляди демонстранти се събраха на демонстрации в Берлин, Хамбург, Мюнхен и около 500 други места в Германия като част от движението „Петък за бъдещето“.

Наред с опасенията за околната среда, планът ще увеличи разходите на държавата в момент, когато Германия е изправена пред призиви да засили забавящата се икономика. Меркел, която заяви, че нейното правителство ще реагира „в зависимост от ситуацията“, засега се противопоставя на призивите за превантивен ход за стимулиране на растежа.

Финансирането на споразумението беше деликатен въпрос. Шолц и лидерите на ХДС се противопоставят на призивите за разходи, водещи до дефицит, като коалицията не възнамерява да поема допълнителен дълг за финансиране на пакета с мерки, свързани с климата. Германската социалдемократическа партия е против правителството да вземе допълнителен дълг, за да финансира споразумението.

Някои от лидерите на СДП заявиха, че ще настояват партията да напусне коалицията на Меркел, ако правителството не се съгласи за мерките за климата.

Климатичният план в дългосрочен план ще струва най-малко 100 млрд. евро до 2030 г. и не се очаква да се отрази на бюджета. Енергийните и климатични фондове остават ключови за финасиране на мерките. Германия ще използва приходите от продажба на въглеродни емисии, за да се финансира, и планира да пусне "зелени" облигации в бъдеще.


 

Последни новини
Още от Новини от света