Дихотомия: Конституционализъм срещу популизъм в САЩ и Великобритания

Парламентарната и пряката демокрация - два съперничещи си типа политическа легитимност

Снимка: https://live.staticflickr.com Снимка: https://live.staticflickr.com

Общественото недоволство в двете най-стари англоезични демокрации в света разкри значителни пробойни в конституционните им системи. Отстраняването на тези дефекти следва да бъда приоритет и в двете страни, предава Investor.bg, позовавайки се на материал на Уилям Галстън за Wall Street Journal.

Обединеното кралство се разкъсва между два съперничещи си вида политическа легитимност. Според отколешните закони и традиции върховният суверенитет се пада на Парламента, който може да приема законодателство по всички избрани от него въпроси, но не може да обвързва бъдещите парламенти.

От 70-те години на миналия век обаче британските политици използват и национални референдуми, които въведоха нов постамент на легитимност в тяхната система. Т.е. парламентарният суверенитет установява представителната демокрация, докато референдумът формира версия на пряката демокрация.

Тези два вида демокрация са нееднородни в основата на британското управление. Те могат да взаимодействат стабилно, но само ако е изпълнено едно от две условия. Първото е двата израза на общественото мнение да съвпадат. Това се случи през 1975 г.: След като правителството на Лейбъристката партия договори промени в условията, според които Обединеното кралство се присъедини към Европейския съюз, въпросът за продължаване на членството в ЕС беше поставен на референдум (единственият национален плебисцит във Великобритания през 20 век), който доведе до силен положителен вот.

Още любопитни подробности от анализа прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света