Защо поредните избори в Испания не притесняват инвеститорите?

Топлите отношения между Мадрид и Брюксел поддържат испанската икономика

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

С нови предсрочни парламентарни избори на хоризонта Испания изглежда като една от най-нестабилните политически европейски държави. Инвеститорите обаче не са притеснени, пише Bloomberg.

Една от основните причини това да е така се дължи на факта, че пазарите все още оценяват като стабилни испанската икономика и проевропейския консенсус в страната. Случаят с Италия и Великобритания, които също флиртуваха с предсрочните избори, не беше такъв, а техният нарастващ евроскептицизъм значително увеличи опасенията.

Още по темата

Още по темата

Основните партии в Испания се борят за сформирането на правителство от 2015 г. насам и докато безизходицата е причина за гняв, политическите разединения успяха да попречат на вълната екстремни популисти. Ако не друго, то поне Испания се чувства по-интегрирана от всякога към Европейския съюз.

„Това не е политическата нестабилност, която виждаме в Италия“, заяви Алфонсо Бенито, главен инвестиционен директор в Dunas Capital.

„И двете партии с реален шанс да ръководят правителството са традиционни – с проевропейски разбирания, а това е, което вълнува пазарите“, добави той.

На последните избори в Испания през април Социалистическата партия на Педро Санчес събра най-голяма подкрепа, но не успя да си осигури мнозинство в парламента. Санчес продължи да изпълнява ролята си на министър-председател и започна разговори за коалиция с крайнолявата „Подемос“, които обаче достигнаха до задънена улица. Така Испания се насочи към четвъртите си избори в рамките на 4 години, които ще се проведат на 10 ноември. 

 

 

Последни новини
Още от Новини от света