Политическата воля против Brexit без сделка бързо се изчерпва

Предпазният механизъм остава основна пречка за постигането на споразумение между Брюксел и Лондон

Снимка: Daniel Leal-Olivas - WPA Pool/Getty Images Снимка: Daniel Leal-Olivas - WPA Pool/Getty Images

Ситуацията с Brexit изглежда като бедствие, което предстои. Европейски представител, близък наблюдател на събитията, я сравни с два автомобила, каращи един срещу друг с висока скорост, очаквайки другия да се отклони от пътя пръв.

Разговорите между официалните лица от двете страни на масата за преговори рисуват мрачна картина, докато 31 октомври – крайният срок за раздялата между Великобритания и Европейския съюз (ЕС), наближава. Въпросът дали британският премиер Борис Джонсън има план и кога могат да го видят, ако е така, вече назрява в европейските столици, пише Bloomberg.

По време на среща в Париж френският президент Еманюел Макрон и финландският премиер Анти Рине се споразумяха да дадат краен срок на Великобритания до 30 септември, за да поиска отлагане на процеса. Междувременно лидерите на ЕС настояха Джонсън да има конкретни предложения за раздялата между Кралството и блока до следващата среща на върха, която ще се проведе в средата на октомври.

Всички тези крайни срокове обаче до голяма степен са безсмислени и представляват по-скоро опит да се окаже натиск на Великобритания, която под управлението на Джонсън изглежда неразгадаема.

Без отлагане на Brexit

Отлагането на процеса след 31 октомври е червена линия за войнствения лидер, който постигна успеха си заради обещанията да доведе докрай процеса Brexit. Политическата цена на отстъплението и компромисите продължава да нараства, правейки трудно да се постигне решение, дори разговорите видимо да се придвижват напред.

Продължилите повече от 2 години преговори между Великобритания и ЕС и множеството кризи, с които Брюксел трябваше да се справи, вече дадоха отражението си. Умората от Brexit вече не е само по отношение на избирателите. Европа също иска да продължи.

Европейските лидери вече заявиха, че постигането на успешен завършек е дълъг процес. Премиерът на Люксембург Хавиер Бетел изрази разочарованието си от „кошмара“ Brexit, виждане, което вероятно множество лидери споделят на затворени врати.

Властите в Берлин, Париж и Дъблин промениха по-ранните си убеждения, че Джонсън не иска споразумение, но все още не вярват, че той знае как да го постигне. В Лондон британските политици заявиха, че няма множество сигнали, че ЕС е подготвен да предложи на премиера каквото иска.

„Рискът от Brexit без споразумение е много реален“, коментира председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент в Страсбург в сряда, което доведе до допълнително обезценяване на паунда.

Спънката остава т.нар. „предпазен механизъм“ - серия от мерки, които ЕС изисква, за да предпази завръщането на границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, след като Кралството престане да бъде част от него. В настоящата си форма механизмът предвижда Великобритания да остане в митнически съюз с блока, докато бъдещи търговски сделки не решат проблема с границата.

ЕС очаква британските предложения по въпроса на следващата среща на върха, насрочена за 17 и 18 октомври, посочиха представители на блока.

Междувременно той продължава да следи и вътрешните политики на Кралството, които дават до голяма степен насока на преговорите. Парламентарна победа, която да накара Джонсън да поиска отлагане на процеса, ако няма споразумение до срещата през следващия месец, е част от калкулациите им, при които компромис може да бъде постигнат.

Последни новини
Още от Новини от света