Хаосът около Brexit може да удължи мандата на Карни за трети път

Отлагане на раздялата между Великобритания и ЕС ще отложи и избора на нов гуверньор на АЦБ

Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Марк Карни вероятно ще бъде попитан да удължи мандата си като гуверньор на Английската централна банка отново, ако раздялата между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) бъде отложена, пише Bloomberg, като се позовава на информация на Financial Times.

Възможността за провеждането на предсрочни парламентарни избори в идните месеци прави изборът на име за наследник на Карни все по-малко вероятен, увеличавайки възможността бившият ръководител на Канадската централна банка да остане на поста си след настоящата крайна дата на мандата му на 31 януари 2020 г., предава изданието, като се позовава на анонимни представители на правителството.

Карни трябваше да ръководи Английската централна банка в продължение на 5 години, но вече два пъти мандатът му беше удължаван заради подготовките за Brexit и възможните кризи след процеса.

Политическата безизходица забави процеса на замяната му, като настоящата планирана дата за раздялата между Кралството и ЕС е 31 октомври, което значи, че британският финансов министър Саджид Джавид най-вероятно ще избере името на новия гуверньор след това.

Министерството на финансите на Великобритания търси наследник на Карни като група служители подготви кратък списък с имена. Твърде вероятно е обаче те да бъдат отхвърлени от настоящото правителство.

 

 

Последни новини
Още от Новини от света