Сърбия се сближава икономически с Русия въпреки неодобрението на ЕС

Белград ще се присъедини към Евразийския икономически съюз на 25 октомври

Снимка: Konstantinos Tsakalidis Снимка: Konstantinos Tsakalidis

Сръбският план за присъединяване към ръководено от Русия икономическо обединение надига гнева на Европейския съюз, от който балканската нация твърди, че иска да стане част, пише Bloomberg.

Европейската комисия (ЕК) вече разясни на Сърбия, че ще трябва да прекрати всякакви двустранни търговски споразумения с други страни ако и когато се присъедини към блока, като лидерите му заявиха, че предпочитат Белград вече да започне да уеднаквява политиките си.

Сръбските власти обаче игнорираха критиките и ще подпишат споразумение за присъединяване към Евразийския икономически съюз на 25 октомври.

Планът „не е пречка за европейската интеграция“, посочи търговският министър на Сърбия Расим Ляич в имейл миналата седмица. Предупрежденията на ЕК няма да „засегнат сръбското решение да се присъедини към това споразумение в Москва“, добави той.

ЕС няма глас по отношение на това към кои групи Сърбия може да се присъединява, докато страната не е негова членка, но представители сигнализираха, че биха желали да видят по-голяма отдаденост на Белград, особено след като по-рано тази година докладът за прогрес на страната показа, че Сърбия само частично уеднаквява външната си и отбранителна политики с тези на блока.

Сръбските лидери заявиха, че членството в ЕС е приоритет, цел, която се надяват да бъде изпълнена около средата на следващото десетилетие. В същото време Сърбия има исторически и религиозни връзки с Русия, които ѝ помагат да предотврати бъдещо признаване на Косово като самостоятелна държава от международните органи.

Още повече, че Русия дари изтребители и танкове на Сърбия и нейните лидери, включително президента Александър Вучич, който е чест посетител в Москва.

Европейската ориентация

„Не можеш да се движиш в няколко посоки едновременно“, посочи миналия месец в Хелзинки външният министър на Словакия Мирослав Лайчак, който прекара години, работейки на Балканите. „Ако си сериозен за европейската си ориентация, тогава очевидно взимаш политически решения, които те доближават до нея. Това не е едно от тях“, добави той.

Евразийският икономически съюз, основан от руския президент Владимир Путин, за да конкурира европейския отворен пазар и да насърчи московското влияния в постсъветските страни, има четири членки (без Русия).

Експерти в Белград изразиха съмнения относно търговските ползи за Сърбия, чиито основни износни пазари са в Западна Европа.

„Делът на Русия е само една четвърт от износа, които генерираме към Германия и Италия“, икономистът Иван Николич. „Предоставя ни се достъп до нови пазари, но въпросът е какво можем да предложим. Изнасяме хранителни продукти, плодове и зеленчуци, но не сме ценово конкурентни“, добави той.

Последни новини
Още от Новини от света