Китай предупреждава британски депутати да избягват безотговорни изказвания за Хонгконг

Посланикът на Пекин в Лондон Лю Сяомин казва, че политиците са свободни да изразяват мнение, но в определени рамки

Китайският посланик във Великобритания. Снимка:Chris Ratcliffe/Bloomberg Китайският посланик във Великобритания. Снимка:Chris Ratcliffe/Bloomberg

Китайският посланик във Великобритания обвини британски политици в „колониални възгледи“, заради изразената от тях подкрепа за демонстрантите в Хонгконг, или за изказвани наскоро мнения и опасения за Huawei и свободата на корабоплаването в Южно-китайско море, пише Guardian.

Лю Сяомин е заявил, че британските депутати са свободни да изразяват мнението си за кризата в Хонгконг, но е нужно да осъзнаят, че има граници. „Критични коментари не са проблем, докато няма намеса във вътрешните работи на Хонгконг“ е казал той.

На същия брифинг, военното аташе на КНР във Обединеното кралство, генерал-майор Су Гуанхъй е заявил, че британският самолетоносач „Кралица Елизабет“ или всеки друг британски кораб би могъл да получи въоръжен отпор, ако навлезе в спорните води на Южно-китайско море.

Китайският дипломат е заявил също така, че някои политици във Великобритания все още имат „колониални възгледи“ и посочи като проблем правенето на „безотговорни коментари в подкрепа“ на наречените от него „демонстранти и размирници“ във Хонгконг.

Изявленията, предизвикали китайското недоволство, включват и предложение на председателя на Комисията за международни въпроси в британския парламент Том Тъгендхет, че граждани на Хонгконг с британски паспорти могат да бъдат допуснати да живеят и работят в Обединеното кралство.

В отговор на тези коментари, правителствен говорител е казал, че Великобритания е ангажирана с осигуряването на свободата на корабоплаването и навигацията „Обединеното кралство има трайни интереси в региона и е ангажирано с поддържането на регионалната сигурност. Присъствието на чужди бойни кораби в Южно-китайско море е нормално и Кралската флота не е изключение“.

Хонгконг продължава да е обхванат от най-лошата си криза откакто територията беше предадена от Великобритания на Китай през 1997 г. Протестите, които започнаха срещу вече отменен проектозакон за екстрадиция, вече са с искания за по-широка демокрация.

Според посланика Китай не е решил още дали да изпрати войски в Хонгконг, ако управляващите в „специалния район“ не могат да поддържат контрола за в бъдеще.

„Ако бунтовете станат неконтролируеми, Китай не може да седи със скръстени ръце и да чака. Хонгконг е част от Китай. Не можем просто да гледаме това насилие да продължава.“

В същото време китайски официални лица са скептични по отношение на възможността Лондон да позволи на граждани на Хонгконг да се заселят във Великобритания, главно заради големия им брой. Около 3 млн. души имат британски национален (задграничен) паспорт, който им позволява безвизово пътуване до Обединеното кралство, но не и право да живеят там. Още по-голям брой хора може да имат право да получат подобен паспорт, но според дипломатически източници, при положение, че Великобритания е гласувала да напусне ЕС именно заради безконтролната миграция, голям брой нови заселници от Хонгконг ще е изключително непопулярен във вътрешно-политически план.

Още по темата

Китайския военен аташе е отправил и силно предупреждение относно Южно-китайско море, където през ноември 2018 г. британски боен кораб беше обвинен от Китай, че е нарушил териториалните му води. Според генерал-майор Су Гуанхъй „ко САЩ и Великобритания се обединят в действия и намерения срещу суверенитета и териториалнта цялост на Китай, това би се разглеждало като враждебно действие.“

През февруари тогавашния военен министър на Великобритания Гавин Уилямсън разгневи Пекин като заяви, че най-новия самолетоносач „Кралица Елизабет“ би могъл да посети Южно-китайско море през 2021 г. Китай отмени търговска среща с държавния секретар (тогава) Филип Хамънд, а премиерът Тереза Мей беше принудена да се дистанцира от изказвнията на Уилямсън.

Китайският посланик е завил също, че ако Лондон забрани на Huawei да доставя технологии за мобилните мрежи от пето поколение (5G), това ще има икономически последици за Англия.

Последни новини
Още от Новини от света