Ръст в броя на заболелите от рак на дебелото черво сред младите

Коефициентът на колоректален рак при хора на възраст под 50 години в много страни е нараснал. Особено са засегнати представители на индустриализирани страни като Германия или САЩ

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Все повече възрастни под 50-годишна възраст се разболяват от рак на дебелото черво. Това стана ясно от резултат на проучване, проведено от Американското дружество за борба с рака и публикувано в изданието Gut. При над 50-годишните обаче броят на носителите на това заболяване спада, пише германският седмичник Die Zeit.

От известно време има данни за повишаване на дела на заболелите от този тип рак при възрастни под 50 години. „Предишните проучвания по темата са засягали само отделни страни или региони“, твърди епидемиологът и диетолог Майкъл Хофмайстер от Германската агенция за изследване на рака в Хайделберг, който не участва лично в изследването.

Авторите на проучването са предоставили за първи път глобален обзор на честотата на онкоболните в интервала 20-40-годишна възраст и тези над 50 години. Общо в резултатите обхващат данни от 43 държави.

Германците под 50-годишна възраст също се разболяват все повече от рак на дебелото черво

В Южна Корея в периода 2008 - 2019 г. средно по 12,9 на всеки 100 000 жители под 50-годишна възраст заболяват всяка година. Това поставя страната на челно място в класацията по заболелите от рак на дебелото черво. Град Ченай в Индия регистрира най-малко засегнати с едва 3,5 по-млади пациенти на 100 000 жители. Германия със своите 7,7 пациенти е в средата на статистиката.

Директорът на изследването Ребека Зийгел посочи, че рискът от рак на дебелото черво при по-младите все още е по-нисък, отколкото при възрастните хора. Процентът на носителите на тумор при възраст над 50 години в Словакия е 192,5 случая на 100 000 жители. Това отрежда на Словакия най-високия дял на заболелите от рак на дебелото черво в границата над 50-те години. За сравнение: в индийския град Ченай има най-малко пациенти дори при по-възрастни.

Все пак Майкъл Хофмайстер предупреждава: "Честота на този тип онкоболни в по-млада възраст е доста тревожен." Според изследването в рамките на десетилетие броят на заболелите на възраст под 50 години в 19 от 36-те проучени страни е нараснал. Интересно е, че в девет от 19-те страни процентът при възрастните остава постоянен или дори намалява. Това се случва главно в индустриални страни със сравнително висок жизнен стандарт като Австралия, Дания, Германия, Великобритания, Канада, Нова Зеландия, Швеция, Словения и САЩ.

В 14 от 36-те страни процентът на заболелите от рак на дебелото черво при възрастните под 50-годишна възраст през годините остава стабилен. В три страни дори по-малко млади хора са потърпевши.

Полуфабрикатите и бързата храна са възможните причинители

Защо по-младото поколение са все по-често засегнати от рак на дебелото черво не се знае точно. Авторите на проучването подозират връзка на този процес с увеличената консумация на бърза храна и полуфабрикати. Много други страни са възприели западния начин на живот и стил на хранене. По-честото лечение с антибиотици при деца също спада сред факторите, които допринасят.

„Особено достоверна сред обсъжданите причини е затлъстяването“, отбеляза епидемиологът Хофмайстер. Това засега все още са спекулации. В момента обаче добре обосновани предположения са полезни при всички случаи, тъй като те биха могли да бъдат използвани за допълнителни проучвания за идентифициране на основните фактори и предприемане на мерки.

Спадът на процента този вид онкоболни над 50 години в много индустриализирани страни се дължи на подобрената превенция, смята Хофмайстер. „Скринингът на рак на дебелото черво, който е установен в много страни за възрастни, играе основна роля за този спад“, добавя още Хофмайстер. В Германия, например, за преглед на колоноскопия и изпражнения се настоява от 50-годишна възраст. В резултат на това ракови предшественици могат да бъдат открити рано и лекувани, което от своя страна избягва случаите с възникване на рак на дебелото черво.

В повечето индустриализирани страни се предлага скрининг за хора на възраст от 50 до 60 години. "Напредъкът в този план се обсъжда интензивно в международен план", обясни Хофмайстер. Авторите на проучването препоръчват лекарите предпазливо да използват установените методи за скрининг като предпазна мярка, за да преглеждат възрастни под 50-годишна възраст, които имат случай на колоректален рак в семейството си или които самите те проявяват симптоми с такъв характер. Тази препоръка вече официално се прилага много страни, например в Германия.

Последни новини
Още от Новини от света