NIESR: Британската икономика ще нарасне с 0,3% през третото тримесечие

Ръстът ще бъде доминиран от сектора на услугите

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британската икономика е напът да разсее опасенията от незабавна рецесия, отбелязвайки ръст от 0,3% през третото тримесечие, сочат данни на Националния институт за икономически и социални изследвания на Великобритания (NIESR), пише Bloomberg.

Британската икономика регистрира ръст от 0,3% през юли, подпомогната от доминантния сектор на услугите, съобщи по-рано Investor.bg.

„Покачването на БВП през юли е сигурен знак, че икономиката е поела курс към растеж през третото тримесечие“, споделя Самюъл Томбс, старши икономист в Pantheon Macroeconomics. Според него данните от юни понижават вероятността основните лихвени проценти в страната да бъдат понижени „преди да стане ясен изхода от Brexit”.

Анализатори също посочиха, че данните за растежа през август би трябвало да са подпомогнати от автомобилните производители.

Много от концерните предпочетоха да изтеглят годишното си спиране на производството през март заради опасенията от излизане на Великобритания от ЕС, както първоначално беше предвидено да се случи.

„БВП ще получи допълнителна подкрепа от около 0,2% през август, тъй като автомобилните производители ще работят, когато всъщност трябва да почиват“, споделя Пол Дейлс, старши икономист в Capital Economics.

 

 

Последни новини
Още от Новини от света