Германският износ отчита изненадващ ръст през юли

Стоки с надпис „Произведено в Германия“ на обща стойност 115,2 милиарда евро са били продадени в чужбина през месеца

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Светъл лъч за експортната нация Германия. След спада през юни германските износители са осъществили по-добри сделки през юли тази година въпреки международните търговски конфликти.

Стоки с надпис „Произведено в Германия“ на обща стойност 115,2 милиарда евро са били продадени в чужбина през месеца, стана ясно от данните на Федералната статистическа служба. Според изчисленията на статистиците от Визбаден износът е нараснал с 3,8% на годишна база и с 0,7% спрямо юни 2019 г.

„След приглушена първа половина на годината германската външна търговия започва малко по-уверено възстановяването си през втората половина на годината", отбеляза президентът на външнотърговската асоциация BGA Холгер Бингман. Бизнесът в САЩ се справял въпреки всички спорове „много задоволително“. „Но това не е причина за успокоение, защото многото рискове и конфронтации във външната търговия и общото икономическо забавяне си остават", предупреждава Бингман.

Германската индустриално-търговска камара (DIHK) също не вижда причина за еуфория: „Несигурността, особено заради тлеещите глобални търговски конфликти и все още неясния Brexit, остава“, коментира ръководителят на отдела за външната търговия на DIHK Фолкер Трейер. „Край на спиралата на протекционизма не се вижда“, пояснява той, цитиран от Handelsblatt.

За първите седем месеца на годината износът възлиза на 781,3 млрд. евро, което е малко над нивото от предходната година (773,5 млрд. евро). За цялата 2019 г. Германската асоциация за търговията на едро, външната търговия и услугите (BGA) очаква ръст на обема на износа от 1,5%.

Още по темата

Още по темата

Вижте повече на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света