Робърт Мугабе почина на 95 г.

Бившият президент на Зимбабве ще бъде запомнен с репресии, чудовищна инфлация и борба за власт докрай

Мугабе при една от последните си публични появи. Снимка:Waldo Swiegers/Bloomberg Мугабе при една от последните си публични появи. Снимка:Waldo Swiegers/Bloomberg

Робърт Мугабе, бивш президент на Зимбабве, е починал на 95 годишна възраст, се казва в съобщение на настоящия президент Емерсън Мнангагва, пише Guardian.

Мугабе е национален герой от войната за независимост, превърнала бившата колония Южна Родезия в държавата Зимбабве през 1980 г. и ще бъде запомнен като един от най-дълго управлявалите африкански диктатори. По негово време страната изпадна в безпрецедентна икономическа криза, с инфлация изчислявана в милиони проценти.

В изявлението на сегашния президент Мугабе е наречен „икона на освобождението, пан-африканист, който е посветил живота си на еманципацията и силата на народа си. Неговият принос към историята на нацията и континента ни никога няма да бъде забравен“.

Мугабе беше неотклонно на власт близо четири десетилетия, когато през ноември 2017 г. военен преврат го принуди да отстъпи от властта и да предаде правомощията си. Неговата смърт бележи и края на една ера не само за бившата колония Родезия, но и краят на една ера на национално-освободителни движения в Африка, започнала през 60-те години на миналия век. Той беше последния жив от лидери като Нелсън Мандела, Патрис Лумумба и Амилкар Кабрал, чиито имена в Африка все още носят градове, площади и улици.

Още по темата

Според запознати, Мугабе е издъхнал в Сингапур, където той е прекарвал по-голяма част от времето си в последната година, като почти непрекъснато се е лекувал.

Последните му години на власт бяха характеризирани от финансов колапс, жестоко преследване на гражданите и свирепа вътрешна борба за власт срещу Мнангагва, негов бивш доверен човек и дясна ръка.
Управляващата в Южна Африка партия Африкански Национален Конгрес (АНК) описа Мугабе като „приятел, държавник и революционен другар“. Зимбабве оказваше голяма помощ на АНК по времето на апартейда в Южна Африка.

Последни новини
Още от Новини от света