Карибски държави притежават застраховки срещу урагани

Някои от първите финансови помощи, които ще получат Бахамските острови след Дориан може да са плащания по застрахователна програма, въведена преди 12 години

Бурно море. Снимка:Zack Wittman/Bloomberg Бурно море. Снимка:Zack Wittman/Bloomberg

CCRIF (Caribbean Catastrophe Risk Insurance Facility) е основана през 2007 г. за да предоставя средства за страни, пострадали от циклони, земетресения или извънредни дъждове и наводнения. Компанията с ограничено портфолио на продуктите е пример за застраховка, създадена да предоставя незабавно финансова помощ в моментите след катастрофите, когато нуждата е най-голяма. Средствата се отпускат до две седмици след събитията и не са базирани на застрахователна оценка на щетите, което може да отнеме месеци, а на предварително разчетени параметри на специфичните рискове за всяка страна, пише Bloomberg.

Тези плащания „обикновено се ползват за най-неотложните нужди“, казва Леонардо Мартинес-Диас, директор на изследователската група за Устойчив Финансов Център към Световен институт за ресурси (WRI). „Поддържане на летища, разчистване на пътищата от отпадъци, заплати за медицински сестри и полицаи – основните елементи на инфраструктурата, които са под натиск след всяко природно бедствие“.

WRI публикува във вторник оценка за това цената на на подобни застрахователни продукти се влияе от засилващите се природни катаклизми. Според това проучване, CCRIF е изплатила 139 милиона долара на 13 страни от началото си през 2007 г. Хаити е получила 20.4 млн. долара незабавно след урагана Матю, който причини смъртта на повече от 500 души през октомври 2016 г. Доминика е получила 19.3 млн. долара през 2017 г. след урагана Мария, в който поне 31 човека загинаха. Още 36 плащания на различна стойност са направени от застрахователния фонд за различни бедствия.

Още по темата

Подобни суми не са достатъчни да покрият всички щети от ураганите, които често възлизат на милиарди долари, но тези фондове по-скоро се разглеждат като мениджмънт на риска , който включва и частни застраховки, международна помощ, заеми и национални фондове за превенция, според изследователската група. В обсега на тяхното проучване са попаднали и African Risk Capacity, създадена през 2012 г. с подобни цели, както и Pacific Catastrophe Risk Insurance Company, създадена през 2016 г.

 

Последни новини
Още от Новини от света