Фед: Американската икономика отчита умерени темпове на ръст

Същевременно повечето компании не изпитват опасения за евентуална рецесия

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Според Американската централна банка щатската икономика отбелязва доста умерени темпове на ръст. В същото време Федералният резерв обяви в сряда вечерта в своя икономически доклад "Бежова книга", че повечето компании в момента не изпитват тревога за възможна рецесия, пише Investor.bg.

„Въпреки че опасенията относно митническата и търговската несигурност продължават, мнозинството от компаниите остават оптимистични за краткосрочните перспективи", се казва в доклада.

Специалистите обръщат специално внимание на Бежовата книга, докато нетърпеливо очакват решението за паричната политика на 18 септември. Като цяло се очаква още едно понижаване на ставката, с което паричните власти искат да се противопоставят на забавянето на икономическо забавяне. Наскоро, в края на юли, Фед намали основната си лихва с една четвърт до диапазона от 2,0 до 2,25%.

Икономическият растеж на САЩ се забави значително през пролетта. Брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с годишен темп от 2,0%. В началото на годината темпът все още беше 3,1%.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света