Британският парламент спря твърд Brexit

След гласуването цената на лирата отбеляза ръст от 1,23% до 1,2229 долара за паунд

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британският парламент прие на трето и последно четене законопроекта, който няма да позволи на премиера Борис Джонсън да осъществи излизането на страната от Европейския съюз без сделка.

Депутатите от Камарата на общините гласуваха с 327 гласа „за“ и 299 гласа „против“ мярката. Сега предстои текстът да премине и одобрението на горната Камара на лордовете, съобщава Investor.bg. Това се очаква да стане в четвъртък вечерта.

Още по темата

Възможно е все пак някои членове на горната камара на парламента, които са привърженици на т. нар. „твърд" Brexit, да забавят процеса на приемането на законопроекта, отбелязва Асошиейтед прес.

След гласуването цената на лирата отбеляза ръст от 1,23% до 1,2229 долара за паунд. Борис Джонсън многократно е обявявал намерението си да осъществи Brexit на 31 октомври, дори и без споразумение, и е заявявал, че ако депутатите гласуват за отлагане на тази дата, той ще поиска предсрочни избори на 15 октомври, припомня Франс прес.

Веднага след приемането на законопроекта в долната камара на парламента Джонсън внесе искане за произвеждане на предсрочни избори. Първоначално датата за вота трябваше да 14 октомври, понеделник, но впоследствие бе променена на 15 октомври, съобщава още ВВС.

Последни новини
Още от Новини от света