Тръмп започна митническата война без да има ясна представа какво ще се случи

Сега администрацията му ще трябва да започне да осмисля последствията от икономическия разлом между САЩ и Китай

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка:Al Drago/Bloomberg Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка:Al Drago/Bloomberg

За изборите през 2020 г. големият въпрос е може ли да се осъществи отделянето на американската икономика от Китай, без тя да потъне? Това не е невъзможно. В крайна сметка други държави с ниски заплати са готови да поемат ролята на Китай и да поддържат потока от продукция (не, тези работни места няма да дойдат в САЩ), пише Investor.bg.

На Apple може да ѝ се наложи да прави големи корекции, но тя разполага с огромен марж на печалбата, чрез който да поеме разходите. Китай все още иска американските технологии. Самолетите на Boeing няма да бъдат лесно заменени. Ако Китай купува бразилска соя, съществуващите клиенти на Бразилия ще трябва да купуват соя от другаде. Поради тези причини подозирам, че развалянето на търговските отношения между САЩ и Китай би било по-малко вредно, да речем, отколкото последиците от спорадичните заплахи на Тръмп за налагане на високи мита на Япония и Европа, които да взривят веригите за доставки в една интегрирана по целия свят автомобилна индустрия.

Още по темата

Използването на митата току-така, за да се привлечете вниманието на Пекин, винаги е било рисковано. Постигането на задоволително споразумение с Китай може би никога не е било възможно. Сега сме заседнали с митата, които, нараствайки до над 20%, са достатъчни да предизвикат значително пренасочване на производството за американския пазар извън Китай по начини, които само отслабват американското влияние в дългосрочен план.

Вижте цялата статия в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света