Пентагонът отпуска милиарди за изграждането на стена по границата между САЩ и Мексико

Министерството на отбраната на САЩ одобри 3,6 млрд. долара за строежа на част от стена на границата с Мексико. Средствата са приспаднати от други проекти

Снимка: Tomas Ayuso/Bloomberg Снимка: Tomas Ayuso/Bloomberg

Министерството на отбраната на САЩ одобри 3,6 млрд. долара за изграждането на стена по границата с Мексико, за която американският президент Доналд Тръмп настояваше. Според Пентагона така следва да се финансира част от стената с дължина 280 километра. Средствата всъщност бяха заделени за 127 нови проекта за строителство и обновяване на американски военни съоръжения в страната и чужбина. Сега тези проекти трябва да бъдат отложени, пише германският седмичник Die Zeit.

Министърът на отбраната Марк Еспер заяви, че е прехвърлил средства от бюджета на Пентагона за 2019 г. Този ход стана възможен след решението на Върховния съд в края на юли. Върховният съд на САЩ отмени предишното решение на федерален съдия, който наложи забрана на Тръмп да използва средства от Пентагона за изграждане на нови бариери на мексиканската граница.

Водещите демократи разкритикуваха проекта. Отклоняването на средства от вече одобрени проекти е "безотговорно решение", което нарушава бюджетното законодателство на Парламента и вреди на националната сигурност, заяви говорителката на Камарата на представителите, демократът Нанси Пелоси. 

Още по темата

Демократичният сенатор от щата Ню Йорк Чък Шумър заяви, че "канибализирането" на планираните военни разходи за изграждането на Стената е егоистичен трик на Тръмп и "шамар в лицето" на всички войници. Изграждането на стена на 3200-километровата граница с Мексико бе едно от ключовите изборни обещания на Тръмп. Той го обоснова с "борбата срещу нелегалната имиграция и контрабандата на наркотици". Конгресът обаче не отдели достатъчно средства за това. След това, през февруари, Тръмп обяви национално бедствено положение на границата, за да пренасочи съществуващите средства.


 

Последни новини
Още от Новини от света