Опустоши ли Дориан базираната на туризма бахамска икономика?

Изчислението на щетите от урагана все още е трудно

Снимка: Zack Wittman/Bloomberg Снимка: Zack Wittman/Bloomberg

Ураганът Дориан е най-силната буря, връхлитала Бахамските острови, а възстановяването на базираната на туризма икономика ще отнеме дълго време, пише CNN.

Дориан продължава да се движи бавно на островите. През уикенда силата на стихията достигна максималната пета степен със скорост на вятъра, надвишаваща 252 км в час, а през следващите дни отслабна до втора. Най-малко петима души са загинали в резултат на силната буря.

Щетите за бахамската икономика намаляват успоредно със силата на урагана, който вече се измести към северните острови.

Абако и остров Гранд Бахама имат грубо 2, 2 хил. хотелски стаи, като делът им се равнява на по-малко от 15% от общият брой на хотелския инвентар в страната, посочва Рик Нютън, съосновател и партньор в Resort Capital Partners. Това е далеч по-малко от близо 11-те хил. стаи на остров Насау, където са разположени курорти като Баха Мар и Атлантис.

“Ефектът върху туризма ще е краткосрочен”, посочи Нютън, като добави, че следващото предизвикателство ще е свързано с осигуряването на средствата за възстановяването на засегнатите части от Бахамите.

Още по темата

Още по темата

Бахамската икономика е най-силно зависима от туризма сред карибските. Нютон посочва, че все още е твърде рано да се установи колко ще струват щетите.

Последен доклад на UBS прогнозира, че Дориан ще нанесе щети за между 15 и 25 млрд. долара, включително в САЩ.

Нютън очаква, че Абако и Гранд Бахама ще останат „офлайн за известно време“. Някои по-малки хотели могат да бъдат отворени преди пика на сезона през декември, но ще отнеме „един или два сезона“, преди да възстановят нормалната си работа. Летищата в Гранд Бахама и Абако все още са затворени.

Щетите, причинени от Дориан, са „безпрецедентни и се разрастват“ според премиера на Бахамските острови Хуберт Минис. Множество домове и бизнеси са разрушени или сериозно засегнати, като части от остров Гранд Бахама остават под вода.

Влиянието на Дориан вече се усеща във Флорида. По-рано Disney обяви, че част от нейните паркове в Walt Disney World са затворени или с намалено работно време, докато бурята отмине. Компанията не отговори на коментар каква е сумата, която ще ѝ коства това.

Последни новини
Още от Новини от света