Всеки трети служител в Източна Германия получава ниско заплащане

32% от заетите на пълен работен ден в Източна Германия работят за много ниска заплата

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Всеки трети социалноосигурен служител в Източна Германия - въпреки заетостта на пълен работен ден, бива заплатен ниско. Това става ясно от отговор на Министерството на труда в Германия на запитване от левицата, предава Германската редакционна мрежа. В Източна Германия 1,2 млн. служители на пълен работен ден са наети на ниско заплащане - делът им е 32,1% от всички служители в Източна Германия, пише германският седмичник Die Zeit.

В Германия 19,3% от всички служители на пълен работен ден са наети под прага с ниско заплащане от 2.203 евро брутна заплата. В западногерманските провинции делът на служителите с ниско възнаграждение на пълен работен ден е 16,5%.

"Федералното правителство оставя хората сами в условия на нужда и се придържа към своята провалена политика на пазара на труда", каза заместник-лидерът на левицата в Бундестага Сузане Фершл. Широкото разпространение на ниските заплати също ги връща към програмата за социално подпомагане на безработни Hartz IV.

Делът на работещите с ниска заплата се различава значително в различните провинции. В Северен Рейн-Вестфалия 17,1% от всички служители на пълен работен ден са с ниско възнаграждение, в Мекленбург-Западна Померания - 37,9%. Особено засегнати са жените и младите работници на възраст под 25 години.

Последни новини
Още от Новини от света