Boeing 737 MAX може да остане на земята и за Коледа

Въпреки това, авиокомпаниите United и American са го включили в полетните си графици за декември

Boeing 737 MAX на American Airlines изчакват бъдещето си на земята Boeing 737 MAX на American Airlines изчакват бъдещето си на земята

Търканията между Boeing и международните агенции за авиационна безопасност заплашват с ново отлагане връщането в експлоатация на приземения флот от самолети 737 МАХ, пише Wall Street Journal.

Последното развитие в многомесечната сага, според официални лица, идва след като през август регулаторите в САЩ, Европа, Бразилия и други страни са заявили, че Boeing не е успял да представи технически детайли и да отговори на специфични въпроси за измененията в действията на компютрите, контролиращи полета на самолета 737 МАХ.

От Boeing ще трябва отново да представят документацията с одобрени промени в софтуера, които да бъдат ревизирани от Федералната Авиационна Администрация на САЩ (FAA) и другите световни авиационни агенции, след които да бъдат насрочени тестове на симулатори и в реални полетни условия.

Целият този процес може да се забави с още няколко седмици, което значително да намали шансовете много от самолетите да могат да се завърнат в полетните графици преди и по време на Коледните празници, когато традиционно трафикът е най-натоварен.

В Европа, официални лица в авиационния сектор са заявили, че е малко вероятно Boeing 737 MAX да започне полети преди януари 2020 г. като най-ранна възможна дата. Според европейски регулатори, те биха могли да се нуждаят от още време, за да проверят измененията, направени в полетния софтуер на 737 MAX. Грешки в този софтуер за управление на полета и системата за избягване на сривове доведоха до две катастрофи на самолети 737 МАХ, при който загинаха 346 души и предизвикаха спиране на полетите на този модел в средата на март.

Говорител на Boeing е отказал да коментира последната проблемна среща с регулаторите през август, която е била проведена в Сиатъл, където е и централата на авиационния производител, но е посочил, че продължават да очакват връщане на самолета в експлоатация през четвъртото тримесечие на годината. „Нашият фокус остава сигурността и връщането на доверието на клиентите, регулаторите и пасажерите“ е казал той. 

Говорител на FAA е заявил, че за властите остава приоритетен процесът на сертифициране, а не времевата рамка за връщане на самолета в експлоатация. Според някои авиационни експерти последните проблеми могат да бъдат бързо разрешени и 737 МАХ да се върне към търговски полети точно за Коледа.

Срещата през август е трябвало да провери плановете на Boeing за подобряване на сигурността чрез ъпгрейд на компютрите за контрол на системите на полета. Първоначално 737 МАХ, подобно и на предишни модели 737 e разчитал на един компютър по време на всеки полет, което обаче е направило самолета уязвим от сривове в датчиците или друга електроника. В последните седмици Boeing и FAA са открили и друг потеницален проблем в компютрите за контрол на полета, който изисква промени в софтуера и още време за тестване. Освен това, международната група от експерти, сформирана от FAA с участието на представители на девет чужди регулатора, ще се нуждае от повече време да документира работата си и да подаде препоръките си към щатските органи.

Още по темата

Друг важен въпрос е обучението на пилотите след новите промени в софтуера, който засега щатските и европейските регулатори са оставили да бъде решен след като мине етапът на сертифицирането им. Засега се счита, че обемът на пилотското обучение и колко точно часове в симулатор ще се изискват ще бъде решавано от отделните регулатори във всяка страна, където 737 MAX бъде допуснат до полети.

Авикомпаниите се опитват да се справят със ситуацията, в която част от авиационния им парк стои приземен и не се знае кога ще бъде възможно да влезе в експлоатация отново. Според American Airlines, самолетът е извън графиците им до 3-ти декември, но остават убедени, че ще той получи допуск до полети преди края на годината. Подобно мнение са изразили и от United Airlines, които не са включили 737 MAX в графици за полети до 19 декември. Други превозвачи обаче, като  Southwest Airlines и Air Canada, не са насрочили никакви полети за тази машина преди края на годината и явно очакват всички процедури, включително и обучението на пилотите, да станат факт през 2020 г. Американските авиокомпании имаха общо 72 бройки Boeing 737 MAX по времето, когато той беше спрян от полети. Тази бройка трябваше да се удвои през тази година, което прави трудностите за работата на превозвачите все по-големи, на фона на неяснотите за бъдещето на 737 МАХ.

Последни новини
Още от Новини от света