Брюксел налага нова такса за шофьорите, които влизат в града

Предвижда се системата да стане активна до 2024 г.

Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg

Брюксел планира да таксува всички шофьори, които влизат в града - стъпка, която вероятно ще разклати сериозно отношенията между представителите на различните националности в страната, съобщава Politico.

Новият министър на мобилността в белгийската столица Елке Ван Ден Бранд обяви, че регионалното правителство на Брюксел ще въведе система за пътно таксуване до края на 2024 г. Според плана хората, пътуващи в Брюксел, ще трябва да плащат такса, като размерът ѝ ще зависи от трафика и количеството вредни емисии, които отделя превозното средство.

„Всеки, който живее, работи или посещава града, знае, че качеството на въздуха е много лошо и че наистина трябва да вземем мерки. Умното таксуване осигурява отговор на този проблем“, посочи Ван Ден Бранд пред местно радио.

Планът на министъра, който е представител на партията на Зелените, засилва напрежението между Брюксел, Фландрия и Валония. Това е така, защото пътната такса е обвързана с намаляване на други данъци за пътно ползване, за да компенсира шофьорите. Хората от региони, които не участват в схемата, също ще трябва да плащат таксата, когато пътуват в Брюксел, но няма да получат данъчно облекчение.

 

 

Последни новини
Още от Новини от света