Банкнотите от 100 долара са най-популярните в света

Банкнотите в обращение с лика на Бенджамин Франклин са се удвоили от световната финансова криза насам

Стодоларови банкноти. Снимка:Paul Yeung/Bloomberg Стодоларови банкноти. Снимка:Paul Yeung/Bloomberg

Бенджамин Франклин е най-популярният човек в света в момента. От 2017 г. банкнотите с неговия лик са се превърнали в най-масовата банкнота в обращение в света, слагайки край на хегемонията на еднодоларовата банкнота през последните 20 години, пише Investor.bg.

По-конкретно банкнотите от 100 долара в обращение са се удвоили от световната финансова криза насам, като са надхвърлили 13 млн. броя, става ясно от статия в списание Finance&Development на Международния валутен фонд (МВФ).

Още по темата

През 1998 г. класацията на най-популярните валути в света беше по-различна. Първото място се заемаше от еднодоларовата банкнота с близо шест милиона броя в обращение, следвана от 20-доларовата банкнота с 4,5 млн. броя, а третото място беше за банкнотата от сто долара с три милиона банкноти в обращение. Банкнотите от два, пет, десет и петдесет долара по онова време не надхвърляха два милиона броя.

През последните две десетилетия обаче банкнотите от сто долара в обращение са регистрирали най-голям ръст от 333%. През 2008 г., малко след началото на световната финансова криза, банкнотата надмина по популярност тази от 20 долара, но са й били необходими още десет години, за да се изкачи на първото място.

Цялата статия вижте в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света