Бундесбанк е отворена към възможността за ипотечни кредити с отрицателна лихва

Отрицателните лихви се превръщат в норма за централните банки по цял свят

Централата на Бундесбанк във Франкфурт. Снимка:Peter Juelich/Bloomberg Централата на Бундесбанк във Франкфурт. Снимка:Peter Juelich/Bloomberg

Германската централна банка, която е известна с консервативния си подход към паричните въпроси, има добри новини за купувачите на недвижими имоти – ипотечните кредити с отрицателна лихва са съвсем приемливи, пише Investor.bg.

Бундесбанк смята подобни заеми за възможни и няма да предприема мерки срещу тях, заяви членът на борда на директорите Йоахим Вюмерлинг в интервю за Stuttgarter Zeitung.

Отрицателните лихви бързо се превръщат в норма за централните банки по цял свят. След пет години на лихви под нулата в еврозоната кредитори търсят начини да компенсират удара за печалбите си. Да плащат на купувачите на жилище, за да вземат пари на заем може да е по-малкото зло, защото съхраняването на парични средства в трезора на Европейската централна банка (ЕЦБ) може да струва повече, обяснява изданието.

През август банка в Дания за първи път предложи отрицателни лихви по ипотечните кредити. Лихвите по жилищните заеми в Германия са относително ниски, но да се позволи на собствениците да изплащат по-малко, отколкото са заели ще бъде нещо ново.

Цялата статия вижте на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света