САЩ са готови на преговори с Китай, но не казват кога

Финансовият министър Стив Мнучин е заявил, че се очаква китайски представители да посетят Вашингтон, без да уточни времева рамка

Стив Мнучин. Снимка:Andrew Harrer/Bloomberg Стив Мнучин. Снимка:Andrew Harrer/Bloomberg

Финансовият министър na САЩ Стив Мнучин твърдт, че се очаква китайски представители да посетят Вашингтон, без да уточни времева рамка. Според него всичко за една подобна визита е готово, като преди време тя беше планирана за септември, но сега дата не може да се потвърди, пише Bloomberg.

“Продължаваме преговорите. Пнанираме и тяхната визита“, е казал Мнучин пред журналисти в сряда, без да дава подробности кога точно ще се случи подобна среща.

Опасенията за търговските отношения повлияха негативно на пазарите и фючърсите на индекса S&P 500 паднаха с 0,4%, както и повечето азиатски индекси загубиха стойност, докато йената поскъпна.

„Няма апетит за активна търговия на акции сега“, казва Аяко Сера, пазарен стратег в Sumitomo Mitsui Trust Bank в Токио. „Ще има нова вълна от мита върху китайските стоки в началото на септември. Настроението на инвститорите е да се види какво отражение ще имат  новите мита върху глобалната икономика“, добави той.

Напрежението между САЩ и Китай достигна нов пик миналия петък, когато Китай заплаши с ответни мита американските стоки, а президентът Тръмп отговори с план за повишение на ставките на досегашните мита и нареди на американските компании да търсят алтернативи за производството си. Това доведе до един от най-големите спадове на американските ценни книжа за последната година.

Още по темата

В понеделник Тръмп смекчи тона, като каза, че са проведени телефонни разговори между двете страни и Китай силно желае сделка. Освен за митата, Вашингтон и Пекин имат и спор за валутните курсове, след като американците обвиниха китайците в манипулации на курса. Китайският юан спадна до под 7 за долар за пръв път от 2008-ма насам.

Последни новини
Още от Новини от света