Дания призова ЕС за повече гъвкавост в преговорите за Brexit

Трябва да направим всичко, за да избегнем раздялата без споразумение, заяви датския премиер

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) трябва да бъде „възможно най-гъвкав и позитивен“ в преговорите за Brexit, докато Великобритания излезе с „конкретни предложения“ относно начина, по който иска да напусне блока със споразумение, посочи датският премиер Мете Фредериксен, цитирана от Bloomberg.

„Ние трябва да направим каквото можем“, за да избегнем „твърд“ Brexit, отбеляза премиерът пред репортери в Копенхаген.

Британското правителство посочи, че вижда възможност да поднови преговорите за Brexit с представителите на ЕС, след като премиерът Борис Джонсън се срещна с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон миналата седмица.

Още по темата

В сряда Джонсън изненадващо обяви, че ще поиска британската кралица Елизабет Втора да отложи началото на работата на парламента до средата на октомври, за което по-късно получи и одобрението на монарха.

Действията на министър-председателя бяха посрещнати с неодобрение от политиците, които обвиниха Джонсън, че по този начин той се опитва да ги лиши от възможността да приемат законодателни актове, които да възпрепятстват раздялата между Великобритания и ЕС без сделка, като междувременно онлайн петиция срещу исканията на премиера събра над 1 млн. подписа.

Още по темата

 

Последни новини
Още от Новини от света