Самообявилият се за откривател на биткойн е съден да върне пет милиарда долара

Американски съд нареди на австралиеца Крейг Райт да сподели криптовалута на стойност пет милиарда долара с наследниците на американския програмист Дейвид Клеймън

Крейг Райт при явяването му пред съда във Флорида. Снимка: Saul Martinez/Bloomberg Крейг Райт при явяването му пред съда във Флорида. Снимка: Saul Martinez/Bloomberg

Австралиецът Крейг Райт, който твърди, че е създател на биткойн е получил съдебна заповед да предаде половината от притежаваните от него биткойни на стойност около пет млрд. долара, пише Guardian.
Консултантът по киберсигурност Крейг Райт е ответник по дело, заведено срещу него от наследниците на Дейвид Клеймън, който умира през 2013 г. Твърди се, че двамата са създатели на криптовалутата и са работели заедно от 2009 до 2013 г. Сега семейството му настоява да получи неговата половина от биткойните, които Райт и Клеймън са изкопали заедно, но 49-годишният Райт отрича да е бил партньор с починалия американец.

Окръжният съд в щата Флорида постанови, че половината от всички биткойни и половината от правата върху интелектуалната собственост принадлежат на Клеймън и наследниците му. Въпрос с голяма неизвестност е колко точно биткойни притежава Крейг Райт. Преди това беше обявено, че наследниците на Клеймън биха могли да получат между 410 хиляди и 500 хиляди биткойна, което според актуални цени е между 6.1 млрд. и 7.4 млрд. долара.

Райт е заявил пред съда, че той няма достъп до биткойните, защото няма списък с публичните адреси на тези биткойни. Според неговите твърдения, през 2011 г. той, след като видял че криптовалутата се използва много от наркодилъри и трафиканти на хора, заключил всичките си изкопани биткойни във файл и паролата за файла била разделена на няколко парчета, които били разпространени от Клеймън сред участниците на формиран от него тръст. Според Райт, той в момента не би могъл да дешифрира файла, преди да получи отново  ключ от доверен куриер, който би трябвало да пристигне през януари 2020 г. Това твърдение Крейг е направил преди да обяви, че той е мистичният Сатоши Накамото, псевдонимът на човека, създал биткойн през 2009 г.

Още по темата

Решението на съда е, че Крейг Райт не е доказал по безспорен начин, че няма достъп до биткойните. Според съдията, твърденията на Райт са непоследователни и, че цялата история е „неубедителна“. През 2015 г. Райт е бил разследван от австралийските данъчни власти за своето участие в биткойн, което много страни в света намират за начин за укриване на данъци и изпиране на пари от престъпна дейсност. През 2016 г. той се самообявява за Сатоши Накамото, но доказателствата му са подложени на съмнение, а той не предоставя нови, като се оправдава с „липса на смелост“ да се покаже като създателя на биткойн.

Последни новини
Още от Новини от света