Разговорите за ново италианско правителство се провалят, вероятността за избори се увеличава

Движението Пет звезди и Демократичната партия се обвиняват взаимно, докато предсрочният вот се задава на хоризонта

Луиджи ди Майо влиза на среща при президента Матарела. Снимка:Alessia Pierdomenico/Bloomberg Луиджи ди Майо влиза на среща при президента Матарела. Снимка:Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Популисткото движение "Пет звезди" (ДПЗ) е увеличило натиска срещу ляво-центристката Демократична партия, като настоява те да приемат сегашния премиер Джузепе Конте да остане на поста си или преговорите ще приключат без успех, предава Bloomberg.

Разговорите могат да се провалят и заради „персоналните амбиции“ на лидера на ДПЗ Луиджи ди Майо, който е вицепремиер в сегашното правителство, според източници от лагера на Демократите, които са негови отдавнашни политически врагове и съперници. Ди Майо желае да овладее и вътрешното министерство и да запази сегашния си пост, заявиха източниците, запознати с хода на разговорите. От движението отричат лидерът им да има желание за подобен пост.

Луиджи ди Майо очевидно желае да се настани в креслото на своя доскорошен коалиционен партньор Матео Салвини, чиято партия "Лига" предизвика сегашната правителствена криза. След среща между Демократите и "Пет звезди", които продължиха до ранните часове във вторник, от ДПЗ обявиха, че са "стигнали доникъде" в съставянето на правителство, което да прекрати политическата криза. „Демократите говорят за стабилност, но с нас се пазарят само за постове и министерски кресла“, заявиха от "Пет звезди".

Още по темата

Първоначалният прогрес в преговорите между двете парламентарни фракции предизвика оптимизъм, че сценария с изборите може да бъде избегнат. Пред двете страни стои и ултиматума на президента Серджо Матарела, който иска окончателен отговор в сряда следобед, когато ще има среща с лидерите на двете партии. Дори и да постигнат съгласие за формиране на коалиция, двете партии имат дълго минало на политически вражди, които едва ли ще закъснеят да се появят отново.

Въпреки всичко, Луиджи ди Майо поддържа контакти със своя съперник и доскорошен коалиционен партньор Матео Салвини, докато се пазари с Демократите,  което показва и до каква степен ситуацията в Рим е непредвидима, посочват наблюдатели.

Последни новини
Още от Новини от света