Помощ или предизвикателство: Шофьори се оплакват от ключова технология за автономните коли

Автоматичните системи за аварийно спиране не винаги функционират правилно

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Автоматичните системи за аварийно спиране, които бяха представени като способ за увеличаване на сигурността на превозните средства, не винаги работят по предназначение и понякога се активират, без да има риск от катастрофа, твърдят шофьори, цитирани от Wall Street Journal.

През последните години шофьори са докладвали за стотици инциденти, в които спирачките не функционират правилно, подчертавайки предизвикателствата, с които автомобилните производители се сблъскват, опитвайки се да внедрят нови технологии в колите си, за да автоматизират по-съществена част от шофьорската дейност.

Системите за аварийно спиране използват камери, сензори и радари, за да могат да задействат спирачките, ако шофьорът не действа достатъчно бързо. Според застъпници за безопасността технологията значително е намалила инцидентите и има потенциала да спасява животи, а автомобилните производители виждат в подобна система за избягване на катастрофи ключова част от развитието на автономните коли.

Националната администрация за безопасност на движението обаче вече е получила над 400 индивидуални оплаквания за последните 3 години от шофьори на Nissan, Volkswagen, Honda и други основни автомобилни производители, отбелязващи за проблеми с автоматичното спиране, сочи анализ на Wall Street, базиран на публичните данни на институцията.

Повечето оплаквания са на шофьори, посочващи, че механизмът се задейства, без да има опасност, като понякога това се случва дори по време на управление на колата по магистрала. Други водачи пък отбелязват, че системите не реагират спрямо очакванията дори при наличие на заплаха.

„Има абсурден брой – над 40 различни имена за автоматични аварийни спирачки“, посочва Грег Бранън, директор автомобилно инженерство в AAA. “Това увеличава неразбирането сред потребителите”, добавя той.

Автопроизводителите са отзовали близо 180 хил. превозни средства от 2015 г. насам, за да поправят проблеми, свързани с въпросните автоматични спирачки, сочат данни на базирания във Вашингтон Център за автомобилна сигурност.

Прогнозите са, че 44,5% от всички модели автомобили от 2018 г., продадени в САЩ (около 7,6 млн. коли), имат подобна система, сочат данни на Wards Intelligence.

Това обаче е предизвикателство за шофьорите, като голяма част от тях не са доволни от наличието на технологията в автомобилите си, а по-малко дори са наясно дали тя всъщност работи правилно, сочат анализи на индустрията.

Последни новини
Още от Новини от света