Ердоган ще посети Москва по повод бомбардировките в Сирия

Турски конвой едва не бе ударен при изстрелите в провинция Иблин

Двамата лидери може да се наложи да предоговорят сирийския въпрос. Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Двамата лидери може да се наложи да предоговорят сирийския въпрос. Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Турският президент Реджеп Ердоган ще направи официално посещение в руската столица, за да се срещне със своя колега Владимир Путин по повод бомбардировките в сирийската провинция Иблин, които едва не поразиха турски конвой с войници, предаде Al Jazeera.

Говорител от Кремъл потвърди за визитацията, която ще се състои на 27 август по време на авиошоуто Макс на летище „Жуковски“.

Турция и Русия имат сключено споразумение по сирийския въпрос, касаещо опазването на провинция Иблин от държавната офанзива. Двете страни заемат противоположни позиции по отношение на местната власт. Анкара не одобрява политиката на сирийския държавен глава Башар ал-Асад и подкрепя бунтовническите сили, докато Москва е в тясно съюзничество с Дамаск.

Още по темата

На 20 август конвой с турски войници попадна в непосредствена близост до бомбардирана зона от сирийската армия. И макар да няма пострадали военни, при инцидента са регистрирани 12 цивилни жертви. Действията тогава бяха остро разкритикувани от турския министър на отбраната Хулуси Акар, който заяви, че това е „категорично нарушение на споразумението“.

Очаква се Ердоган и Путин да тушират създалото се напрежение, тъй като и двете страни нямат интерес от задълбочаване на кризата в региона.

Последни новини
Още от Новини от света