Индонезийската централна банка отново понижи лихвите си

Това е второто понижение на основния лихвен процент в страната за изминалите два месеца

Индонезийската рупия поевтиня отново спрямо щатския долар. Снимка: Brent Lewin/Bloomberg Индонезийската рупия поевтиня отново спрямо щатския долар. Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Централната банка на Индонезия (BI) изненада мнозина с поредното си понижение на основната лихва до 5,5%, предаде CNBC.

През юни BI направи първо отстъпление от банковата си политика за изминалите две години, налагайки облекчения с 25 базисни пункта, като новото понижение е с още толкова.

Като аргумент за действията си от банката заявиха, че мерките са част от оздравителния план, предвиждащ световната рецесия.

„Понижението на лихвата ще подкрепи икономическия растеж и ще задържи ниско нивото на инфлацията“, коментира гуверньорът на BI Пери Уарджийо.

Още по темата

Решението понижи стойността на индонезийската рупия до 14 225 за долар. Според Capital Economics, несигурността за валутата означава, че може да се очаква още по-плавно понижение на лихвите в обозримо бъдеще.

Припомняме, че през 2018 г. BI направи поредица от увеличения на обща стойност от 175 базисни пункта, което сега дава добро поле за разхлабване с оглед високата ставка от началото на годината.

 

Последни новини
Още от Новини от света