Бракониерството на тигри е в разцвета си

Над 2 300 животни са били убити от началото на новия век

Тигрите продължават да са застрашени от изчезване. Снимка: Pixabay Тигрите продължават да са застрашени от изчезване. Снимка: Pixabay

От началото на 2000 г. насам властите в Азия са засекли повече 2 300 убийства на застрашени тигри, което говори за продължаващ разцвет на бракониерството със скъпоценни кожи и кости от едно от най-красивите животни на планетата. Това показват данни от изследване на азиатската природозащитна група Traffic.

През изминалия век популацията на тигрите в света е наброявала над 100 000 животни, но само до 2010 г. броят им е сведен до по-малко от 3 200. Статистиката показва още, че популацията на големите котки расте, достигайки около 3 900 екземпляра. Това е благодарение на редица „зелени“ организации, които полагат огромни, но, оказва се, недостатъчни усилия, за да спасят вида от изчезване.

Най-големи са щетите от бракониерството в Индия, където и традиционно можем да открием тигрите в естествената им среда. Общо 625 животни са били убити между 2000-2018 г., от които 463 са конфискувани. За останалите има само доказателства за смъртта, но не и за убийците и притежателите им.

Още по темата

В Тайланд органите на реда изпитват най-сериозни трудности в справянето с проблема. Там са конфискувани едва 49 останки от тигри от общо 369 убити.

Колекционерите най-често се интересуват от кожата на тигъра. 40% от убийствата са именно заради окраската. 29% пък се интересуват от цялото животно, а 27 на 100 колекционират кости. Останалите 4% от бракониерствата имат неопределен характер.

Цената на труповете на „черния пазар“ варира между 3 200 и 70 000 долара. В зависимост дали купувачите търсят живи котенца или искат възрастно препарирано животно с всичките му кожи, кости и дори месо.

Бракониерството е отговорно за пълното изчезване на тигрите от Камбоджа по данни на WWF. В Лаос има останали само две животни, във Виетнам има пет, а в континентален Китай са открити само девет живи екземляра. 56,3% от всички тигри на Земята живеят в Индия (2 226).

Последни новини
Още от Новини от света