„Двоен стандарт“ - китайската преса обвини Twitter и Facebook в цензура

Няколко вестника в страната се противопоставиха на свалени профили в социалните мрежи

Социалните мрежи отново са в епицентъра на международните скандали. Снимка: Pixabay Социалните мрежи отново са в епицентъра на международните скандали. Снимка: Pixabay

Две от най-големите социални мрежи в света Facebook и Twitter станаха за пореден път обект на нападки, след като блокираха акаунти с аргумента, че разпространяват фалшиви ниви за протестите в Хонконг, предаде Bloomberg.

Global Times на Комунистическата партия, People's Daily и държавният вестник China Daily обвиниха платформите в „двоен стандарт“ със свои публикации.

„Това е проява на истински двоен стандарт - казват едно, а правят друго. Те потискат гласа на китайския народ, но не могат да потиснат жаждата му за истината“, пише People's Daily.

Социалните мрежи отговориха на нападките, като потвърдиха, че профилите са на китайското правителство, но въпреки това не са представили „убедителни доказателства“ за твърденията си.

„Китайското правителство е толкова голямо, че има редица връзки между общественото мнение, институциите и самото правителство, но голям брой медии също разполагат със силна пазарна ориентация“, пише Global Times.

Още по темата

Важно е да се отбележи, че Twitter и Facebook подлежат на цензура в Китай. Интернет потребителите могат да получат достъп до сайтовете с помощта на специален софтуер, но и той е под надзора на държавните власти. И въпреки това, голяма част от китайските медии се възползват от услугите им, за да разпространяват своите новини на английски и китайски език. Twitter междувременно има планове да преустанови рекламните публикации от държавни медии в световен план.

„Китай отдавна упражнява строг контрол върху местните медии, цензурира новини по деликатни теми и блокира публикации с критики към правителството. Контролът става още по-завишен, когато президентът Си Дзинпин стъпва на власт, като въвежда ограничения за изпращането на политически новини чрез платформите за съобщения и премахването на хиляди акаунти в социалните мрежи по време на кампанията за „чиста мрежа“ от 2014 г“, пише в коментар Bloomberg.

Редица китайски блогъри също изразиха недоволството си от налаганата цензура в социалните мрежи, като мнозина се позовават на свободата на словото. Потребител в Weibo написа по адрес на блокираните профили във Facebook, че „когато не използваме тези платформи ни се присмиват, че нямаме свобода, а, когато започнем да ги използваме, за да изразим позицията си, те ни обвиняват, че сме манипулирани от правителството и ни блокират. Това ли е тяхната свобода на словото“?

China Daily стигна дори по-далеч в критичните си коментари към Twitter и Facebook, определяйки действията им, като „нелепи и безотговорни“, когато са си позволили да определят свалените профили за фалшиви и че са контролирани от китайското правителство. Вестникът на свой ред написа, че „нямат доказателства за твърденията си“.

„Всичко това потвърждава безславното минало на двете компании, като съучастници на американското правителство в подстрекателство към революция по целия свят“, написа още China Daily.

По всичко личи, че търговската война се прехвърля и на полето на медиите в двете най-силни икономики в света.

Последни новини
Още от Новини от света