Министърът на икономиката в Аржентина подаде оставка

Загубата на президентските избори за Маурицио Макри е една от причините за оставката

Николас Дужовне се оттегли от поста си на министър на икономиката в Аржентина. Снимка: Bloomberg Николас Дужовне се оттегли от поста си на министър на икономиката в Аржентина. Снимка: Bloomberg

Аржентинският икономически министър Николас Дужовне подаде оставка в края на изключително хаотичната пазарна седмица след загубата на президентските избори от Маурицио Макри, предаде Bloomberg.

Дужовне, който водеше оздравителни преговори с Международния валутен фонд (МВФ) миналата година, освобождава поста си с аргумента, че Аржентина има нужда от промени от икономическо естество“ след победата на представителя на „левицата“ Алберто Фернандез.

„Няма съмнение, че направихме грешки, които не осъзнавахме и които се опитахме да коригираме, до колкото ни е възможно. За мен беше чест да служа в нашето правителство“, пише Дужовне в официалното си съобщение до действащия президент Макри.

Постът в Министерството на икономиката ще бъде зает от икономическия министър на провинция Буенос Айрес Ернан Лакунца.

Още по темата

През изминалата седмица аржентинското песо и държавните ценни книжа на страната отчетоха рекордни спадове. Fitch Ratings и S&P Global в петък понижиха рейтинга на Аржентина, позовавайки се на възможността за неизпълнение на държавния дълг. Инвеститорите разпродават аржентински активи от страх, че Фернандес може да избегне сделката на МВФ и да приложи политики на интервенция, ако бъде избран на 27 октомври.

Макри предложи някои икономически мерки, за да успокои избирателите. Сред тях личат данъчни облекчения, план за повишаване на минималната работна заплата и замразяване на цените на горивата. Дужовне не подкрепи идеите, смятайки че така ще се нарушат фискалните цели по споразумението с МВФ в замяна на 56 млрд. долара кредитна линия. От Фонда отказаха коментар.

Мандатът на Дужовне бе засегнат от неизгодната сделка с МВФ, значителното намаляване на разходите, рецесията и инфлацията от над 50%. Докато през май и юни икономиката проявяваше признаци на излизане от дупката, вероятността пазарът да се върне на погрешната пътека се увеличи.

Новият министър Лакунца ръководи икономиката на Буенос Айрес от 2015 г. насам. Между 2005-2010 г. е главен икономист за Централната банка, след което основава консултантската фирма Empiria.

Последни новини
Още от Новини от света