Ще подкрепят ли британските партии плана на Корбин срещу “твърд” Brexit?

Намеренията на лидера на опозицията срещат смесени реакции и предпазлива подкрепа

Лидерът на британската Лейбъристка партия Джереми Корбин. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg Лидерът на британската Лейбъристка партия Джереми Корбин. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Плановете срещу „твърд“ Brexit във Великобритания може би вече надвишават партиите в парламента. Последен намеренията си обяви лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин, който настоя за провеждането на вот на недоверие срещу правителството на премиера Борис Джонсън, отлагане на раздялата между Великобритания и Европейския съюз и съставянето на временно правителство, оглавено от самия Кобрин, последвано от свикване на парламентарни избори. Инициативата на опозицията накара британските партии да споделят вижданията си за процеса, пише The Guardian.

Още по темата

Още по темата

Първият избор на либералдемократите, по думите на лидера им Джо Суинсън, беше за удължаване на чл. 50 и свикване на нов референдум. Ако това не се случи, либералдемократите биха подкрепили вота на недоверие срещу правителството, но вместо временен кабинет, оглавяван от Корбин, биха предпочели коалиционно правителство, ръководено от настоящи депутати като Кен Кларк или Хариет Харман.

Шотландската национална партия подкрепи вота на недоверие. Членовете ѝ посочиха, че ще разговарят с Корбин относно неговия план въпреки различията им за Brexit.

Лидерът на националистическата Партия на Уелс Лиз Робъртс даде сигнал, че би подкрепила плана на Корбин, но би предпочела бърз втори референдум вместо парламентарни избори.

„Независимите“ се разделиха и промениха числеността си, след като двама от представителите на групата се присъединиха към либералдемократите. За момента движението изглежда предпазливо към плановете на Корбин, някои от неговите представители вече посочиха, че няма да го подкрепят.

Каролайн Лукас, единственият депутат от "Зелените", чийто собствен план предвижда кабинет съставен само от жени, апелира Суинсън да преразгледа подкрепата си за временно правителство, ръководено от Корбин.

Дори сред консерваторите се намериха привърженици на плана на Корбин. Гуто Беб, бивш зам. министър на отбраната, заяви, че дори правителство, ръководено от лидера на опозицията, би било предпочитаният вариант от Brexit без сделка. Все още обаче изглежда трудно много тори да го последват.

Бившият представител на лейбъристите Иън Остин, дългогодишен враг на Корбин, вече отхвърли възможността да подкрепи плана на опозиционния лидер за временно правителство.

Последни новини
Още от Новини от света