Израел и ОАЕ са провели тайна среща заради Иран

Срещата между двете държави е била договорена от САЩ с цел подобряване на работата им срещу общата заплаха

Танкер преминаващ през Ормузкия проток; Снимка: Marcelo del Pozo/Bloomberg Танкер преминаващ през Ормузкия проток; Снимка: Marcelo del Pozo/Bloomberg

Израел и ОАЕ са имали тайна среща в последните месеци, за да споделят разузнавателна информация и да координират усилията си срещу действията на Иран. Срещата е проведена с решаващата помощ на САЩ - съюзник на двете държави, които нямат дипломатически отношения и дълго време бяха във вражески отношения, пише Wall Street Journal.

В последните години обаче това бавно се променя и основната причина се нарича Иран и неговата хегемонистична политика – както към преките му съседи в Залива, като ОАЕ, така и към отдалечения на 1500 километра Израел.

Принципно и ОАЕ, и Иран не признават Израел като държава, но приликите спират дотам. ОАЕ мълчаливо очаква някакво разрешение на конфликта на Тел Авив с Палестинската автономия, за да отвори посолство без да рискува да разгневи арабските си съседи. От своя страна, аятоласите в Техеран многократно са заплашвали Израел с унищожение и активно поддържат шиитската групировка Хизбулла, базирана в Ливан, която от години води необявена война срещу еврейската държава. Техеран, управляван от аятоласи шиити има тежък религиозен конфликт с петролните монархии от южната страна на Персийския залив, които са сунити. Иран и Саудитска арабия водят прокси война на изтощение в Йемен, която продължава вече повече от пет години и струва живота на стотици хиляди йеменци.

В тази ситуация интересите на Емиратите и Израел съвпадат и срещите между тях датират от пролетта на тази година, уредени от САЩ. Вашингтон се опитва да накара със санкции Техеран да се откаже напълно от ракетната и ядрената си програма, за която аятоласите настояват, че е изцяло за мирни цели. Също така, президентът Тръмп е разгневен от ролята на Иран в Сирия, където иранците твърдо стоят зад Башар Асад и това е друго условие за вдигане на санкциите, които засягат основно иранската петролна индустрия.

Още по темата

Израел поддържа контакти с ОАЕ и през посолствата си в Египет и Йордания, въпреки историческите неразбирателства. Двете страни бяха в конфликт през далечната вече 2010 г., когато агенти на Мосад убиха в дубайски хотел палестински терорист. ОАЕ издаде заповеди за арест, но скоро случая беше забравен напълно, а последните няколко години показаха, че Израел и арабските държави често имат общ подход спрямо техния голям персийски съсед на север от Залива. Особено силно това се видя по време на проведената с помощ от САЩ конференция за Близкия изток във Варшава през февруари тази година. Двудневното събитие събра заедно държавници от Саудитска арабия, Израел, ОАЕ и още десетина страни, които се опитват да изградят глобална коалиция срещу общия си враг – Иран.

ОАЕ обаче поддържа и собствен канал за дипломатическа комуникация с Иран според дипломати, пожелали анонимност. Това усложнява нещата, доколкото е ясно, че Емиратите не желаят пряка конфронтация с Техеран и не се включиха в осъждането на иранските атаки срещу търговски кораби през май тази година, както поискаха САЩ. Също през тази година израелския външен министър посети ОАЕ за конференция под егидата на ООН, която беше широко отразена от медиите.

Доколко това сътрудничество, основано на нуждата, а не на интереса от взаимни връзки, би донесло някакъв резултат, е рано да се каже. САЩ се надяват да изградят силна коалиция, която да притисне Иран регионално и да могат да разчитат на нея в случай на война с военната машина на аятоласите. От своя страна Техеран също изгражда съюзи, основани на краткосрочни цели, със съперниците на САЩ – на първо място Русия и Китай.

Последни новини
Още от Новини от света