Ветрове разпалват пожар за трети пореден ден в Гърция

Дим от остров Евбея достига чак до столицата Атина

Гърция търси помощ от други европейски страни. Снимка: Pixabay Гърция търси помощ от други европейски страни. Снимка: Pixabay

Гръцката пожарна служба води неравностойна битка с опустошителна природна стихия на остров Евбея на 70 км. северно от столицата Атина. Вятърът и труднодостъпната местност вече трети пореден ден пречат на потушаването на пламъците, като дори гръцкото правителство търси помощ от други европейски държави, пише Bloomberg.

12 самолета, 2 от които са изпратени от Италия и Испания, изливат вода над огъня, за да подпомогнат работата на 11-те хеликоптера и общо 382-мата пожарникари от местните служби.

Пожарът възниква около 03:00 часа в нощта на понеделник срещу вторник в резерват с борови дръвчета на острова. Още същият ден четири от съседните села са евакуирани.

Гръцките власти обявиха бедствено положение и официално потърси международна помощ за справяне със ситуацията.

Още по темата

На този етап има данни за един пострадал пожарникар, който е преминал успешно операция за изгарянията си.

През седмицата има регистрирани още два отделни големи пожара - единият в Южна Гърция, а другият на остров Закинтос. За тях има двама задържани по подозрения за умишлен палеж.

Летните пожари са често срещани в южната ни съседка и по тази причина органите на реда забраняват дейности на открито, които включват паленето на огън. Паркове и зони за отдих биват затваряни при определени атмосферни условия, за да се понижи рискът от инциденти. Законът предвижда сурови наказания и дори затвор за хора, причинили пожар.

През лятото на 2018 г. повече от 100 гръцки граждани намериха смъртта си при опустошителния пожар край Атина. Мнозина попаднаха в капан и загинаха от задушаване или удавяне при опит да се спасят във водите на Егейско море.

Последни новини
Още от Новини от света