Отлагането на американските мита няма да забави отговора на Китай

Пекин настоява лидерът на САЩ да се придържа към споразумението от Осака

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Пекин определи планираните американски мита върху китайския внос като нарушение на договорките, постигнати между американския президент Доналд Тръмп и китайския лидер Си Дзинпин, давайки заявка, че решението на Белия дом да отложи въвеждането на някои налози няма да бъде достатъчно, за да отмени китайския отговор, пише Bloomberg.

Новите 10-процентни мита попречиха на САЩ и Китай да намерят решение на споровете си чрез преговори, посочиха от Комитета по тарифите на Държавния съвет на Китай. Страната „няма друг избор, освен да предприеме необходимите мерки за отговор“, се посочва още в изявлението, без да се конкретизира какви са бъдещите намерения на Пекин.

Тръмп обяви въвеждането на нови мита този месец, а в резултат Китай спря да внася американски земеделски продукти и остави юана да се обезцени. По-рано тази седмица САЩ обявиха отлагането на митата след телефонен разговор между главните преговарящи за двете страни. 

Ху Ксиджин, заместник-редактор на китайския вестник Global Times, посочи в Twitter преди изявлението, че Китай настоява и двете страни да уважават споразумението, което Тръмп и Си постигнаха на срещата си в Осака през юни.

„Съмнявам се, че Китай ще поднови широкомащабните покупки на американски селскостопански стоки при настоящите обстоятелства“, посочи той.

По-малко от 12 часа преди китайското изявление Тръмп защити решението си за налагане на мита, призовавайки китайския президент „хуманно“ да се справи с протестите, които завладяха Хонконг през последните месеци в поредица от постове в Twitter.

Той приключи постовете с въпрос към Си за лична среща, като обаче не поясни дали до момента му е отправял предложение за нови разговори.

Последни новини
Още от Новини от света