Корбин търси подкрепа преди вота на недоверие

Лидерът на опозицията във Великобритания настоява за отлагане на Brexit и предсрочни парламентарни избори

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия във Великобритания Джереми Корбин. Снимка: Jason Alden/Bloomberg Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия във Великобритания Джереми Корбин. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Джереми Корбин, лидер на опозиционната Лейбъристка партия във Великобритания, се обърна към конкурентните партии, търсейки подкрепа по пътя към премиерския пост в коалиция, която да блокира правителството на Борис Джонсън и плановете му за Brexit без сделка, пише Bloomberg.

Корбин писа до лидерите на останалите политически партии, включително и на бунтуващите се тори, като потърси подкрепата им за вота на недоверие на правителството. Според него в случай, че вотът е успешен, той трябва да застане временно на премиерския пост, което да му позволи да отложи Brexit и да свика парламентарни избори.

Още по темата

Инициативата на Корбин беше приветствана от Шотландската национална партия, но отказана от либералдемократите и уелските националисти.

Джонсън вече заяви, че е решен да проведе Brexit на 31 октомври, при необходимост без споразумение – сценарий, които според икономисти ще засегне значително икономиката на Кралството.

Членовете на парламента, опитващи се да предотвратят подобен вариант, започнаха да правят планове, включително за надпартийно „правителство на национално обединение“, което да поиска отлагане на процеса.

 

 

 

Последни новини
Още от Новини от света