Baidu загуби 66 милиарда долара от капитализацията си

Търсачката вече не е сред петте най-скъпи китайски интернет компании

Основателят на Baidu Робин Ли. Снимка:Gilles Sabrie/Bloomberg Основателят на Baidu Робин Ли. Снимка:Gilles Sabrie/Bloomberg

Интернет-търсачката Baidu изпадна от списъка на най-високо оценените интернет компании в Китай, като резултат от предизвикателствата които среща – от икономическото забавяне до засилената конкуренция в сектора, пише Bloomberg.

NetEase, втората по големина китайска компания за игри, е изпреварила Baidu след като е публикувала по-добри от очакваните резултати за тримесечието. Акциите на NetEase поскъпнаха с 11% тази година, докато тези на Baidu се сринаха с цели 40%. Търсачката, която доскоро беше сред трите от най-мощни интернет компании заедно с Alibaba Group Holding и Tencent Holdings, познати под акронима BAT, е загубила общо 66 милиарда долара от капитализацията си от пика през месец май 2018.

Още по темата

Сред конкуренцията на Baidu на пазара са Tencent и ByteDance, които привличат потребителите на смарфони с техните приложения за видео и социални мрежи. Търсачката се радваше на почти монополна позиция на китайския пазар след като Google напусна през 2010 г. заради цензурата, наложена от Пекин. Тази седмица от ByteDance предложиха собствена търсачка, която застрашава сериозно позициите на Baidu. Другите две компании, които я изпреварват по пазарна капитализация, са платформата за електронна търговия JD.com и доставчикът на храна Meituan. По всичко изглежда, че скоро ByteDance може да е новият участник в триумвирата BAT.

Последни новини
Още от Новини от света