Рецесия заплашва пет от най-големите икономики в света

Последните данни за германската икономика дадоха лош сигнал за Европа

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Пет от най-големите икономики в света са заплашени от рецесия и не се изисква много, което да ги тласне към нея, пише CNN.

Британската икономика се сви през второто тримесечие, докато ръстът се забави в Италия. Данните, публикувани в сряда, показаха, че германската икономика – четвърта по големина в света, също се свива през трите месеца до юни.

Мексико избегна рецесията – обикновено определяна като две последователни тримесечия на спад – като очакванията са икономиката на страната да остане слаба през 2019 г. Бразилия изпадна в рецесия през второто тримесечие.

Всяка една от тези икономики се нарежда сред 20-те най-големи в световен мащаб. Сингапур и Хонконг, които са по-малки, но все пак витални центрове за финансите и търговията, също търпят удари.

И докато растежът е засегнат в различните страни поради специфичен коктейл от фактори, глобалното производство също отчете спадове, засягайки бизнес увереността и увеличавайки проблемите.

Китайската огромна икономика нараства с най-бавните си темпове от близо 3 десетилетия на фона на търговската война със САЩ, които предстои да въведат нови мита върху вноса от азиатската държава през септември или декември.

Международният валутен фонд понижи миналия месец прогнозата си за глобалния растеж през 2019 г. до 3,2% - най-ниската стойност от 2009 г. насам. Фондът намали и перспективите си за 2020 г., очаквайки ръст от 3,5%.

Инвеститорите са наистина притеснени. Пазарът на облигации изпраща предупредителни сигнали, като голяма част от анкетираните управители на активи от Bank of America очакват рецесия в следващите 12 месеца.

Икономики под риск

Германия разчита силно на износа си, продавайки огромни количества стоки на Китай и САЩ. Незадоволителните глобални продажби на автомобили засегнаха и нейните производители в сектора.

„Днешният доклад за брутния вътрешен продукт определено маркира края на златните десетилетия за германската икономика“, пише Карстен Бржески, главен икономист за Германия в датската банка ING.

И докато страховете от хаотичен Brexit помагат за отслабването на германската икономика, въпросът остава най-болезнен за Обединеното Кралство, където икономиката се свива за пръв път от 2012 г. насам.

Британската икономика трябва да се възстанови през третото тримесечие, избягвайки незабавна рецесия. Но ако премиерът Борис Джонсън изведе страната от Европейския съюз (ЕС) без споразумение на 31 октомври, кризата ще бъде неизбежна.

В Италия слабата продуктивност, високата младежка безработица и политическите сътресения са основните фактори, допринесли за продължаващите икономически безпокойства.

Инвестициите намаляха в Мексико и секторът за услуги на страната е под натиск. Бразилия, най-голямата икономика в Латинска Америка, страда от слабото индустриално производство и високата безработица. Данните от следващите седмици ще потвърдят дали страната е изпаднала в рецесия.

Буреносни облаци

Според Нейл Шеринг, Capital Economies, на глобално ниво има три основни риска, надвиснали над икономиката.

Първият е търговската война. Ако Пекин и Вашингтон продължават да спорят, бизнес увереността може да се окаже тотално разрушена. МВФ предупреди, че растежът през 2020 г. може да бъде намален с един процентен пункт заради бъдещи ескалации на търговската война.

Друг голям риск е свързан с действията на централните банки и неправилните им реакции, които могат да доведат до рецесия на финансовите пазари, разпространяваща се и към реалната икономика. Федералният резерв на САЩ намали основните лихви миналия месец за пръв път от 11 години, а според анализатори Европейската централна банка също ще въведе нови стимули на заседанието си през септември.

Натискът върху Китай за съкращаване на лихвите нараства за пръв път от 4 години насам.

Други централни банки от Индия до Тайланд също намалиха лихвите, някои дори повече от очакваното.

Последният риск е свързан със сектора на услугите, който подкрепя растежа, но иначе все повече започна да прилича на огледало на забавящото се производство.

Последни новини
Още от Новини от света