Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Офертата на AMS за придобиване на Osram - висок залог с потенциал за синергия

Калоян Кирилов, основател на консултантската компания "Синерджи Груп", Бизнес старт, 14.08.2019

Австрийската AMS предлага 3,7 млрд. евро за германския производител на осветителни тела Osram Licht, който има завод и в България. Преди време съвместна оферта за Osram подадоха американските инвестиционни компании Bain Capital and Carlyle Group.

Офертата на Bain Capital and Carlyle Group за придобиване на Osram е отхвърлена от най-големия акционер, макар да е приета от борда на Osram. Има голяма вероятност и офертата на AMS да бъде отхвърлена. Самата сделка възлиза на 4,3 млрд. и включва 600 млн. дълг. На 95% австрийците ще я финансират с дълг. Всяко сътресение ще затрудни изплащането на кредита. Т. е. те трябва да преодолеят сериозни пречки, за да придобият Osram, заяви Калоян Кирилов, основател на консултантската компания "Синерджи Груп", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Като предимство на Osram - един от водещите производители на осветителни тела, гостът посочи, че реномето на компанията е доказано и е символ за добро качество.

"В последния си финансов отчет за второто тримесечие на тази година обаче се твърди, че доставките за автомобилните производители отчитат спад на фона на общия спад на продажбите на нови автомобили глобално. Една от причините акционерите да разглеждат възможността за продажба на компания са свързани са непостигането на очаквани резултати относно мениджмънта. Това се дължи на няколко фактора. Единият от тях спадът в търсенето на продукти в Китай и Европа и все по-високата конкуренция в лицето на китайски производители. Вторият е по-скъпата транзиция при прехода към електромобили".

Основният бизнес на AMS е свързан с направата на сензори, обясни Калоян Кирилов и добави, че около 40% от продажбите са свързани с Apple, което е нормално да ги притеснява. Може би затова те виждат в предложението на Osram опция да диверсифицират портфолиото си и да се позиционират повече в производството на сензори за електрическите автомобили, изтъкна още той.

Плюсовете от този тип синергия за AMS

"Знанието, което AMS имат, могат да използват за производството на сензори. Те смятат да увеличат дела си в automotive индустрията от 10 на 40%. Офертата им изглежда добре за продавача, но не знаем какво стои зад тези числа. Акциите на Osram скочиха с близо 10% в началото на тази седмица, а това показва, че пазарната цена би се очаквало да кореспондира с офертата на купувача. Но по-интересно е, че след създаване на офертата цената на австрийците пада с 10%, а това притеснява акционерите, тъй като увеличава залога".

Последни новини
Още от Бизнес старт