Фед планира използването на антицикличния капиталов буфер

Буферът ще се прилага за банки с активи за над 250 млрд. долара, в това число и за финансови институции като JPMorgan Chase, Bank of America и Citigroup

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Федералният резерв (Фед) обмисля дали да използват инструмент, който може да намали риска от кредитна криза при икономически спад, пише Лалита Клозел за Wall Street Journal, предава Investor.bg.

Инструментът е познат като антицикличен капиталов буфер. Той позволява на Фед да изисква от банките да притежават повече капитал, който да покрие загубите, ако икономиката покаже признаци на прегряване, и да поддържат по-малко такъв при лоши икономически времена. Буферът ще се прилага за банки с активи за над 250 млрд. долара, включително финансови институции като JPMorgan Chase, Bank of America и Citigroup.

Управителният съвет на Фед досега не е използвал инструмента, одобрен през 2016 г. Правилото му за буфера гласи, че трябва да го активира, когато икономическите рискове са „значително над нормалните“, и да го ограничи, когато те „стихват или намаляват“.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света