МАЕ: Търсенето на петрол е най-слабо от 2008 г. насам

Очаква се ОПЕК и нейните партньори да преминат към нови намаления на производството

Снимка: Marcelo del Pozo/Bloomberg Снимка: Marcelo del Pozo/Bloomberg

Търговската война между САЩ и Китай започва все повече да прилича на кошмар за разклатения петролен пазар, пише CNN.

Търсенето на петрол, следен отблизо сигнал за растежа на глобалната икономика, се понижи в следствие на нарастващите търговски напрежения и забавения глобален растеж, сочи доклад на Международната агенция за енергията (МАЕ).

Агенцията намали прогнозите си за световното търсене до края на 2019 г., както и за 2020 г., като предупреди, че перспективите остават “несигурни”.

“Има нарастващи свидетелства за икономическо забавяне”, посочва МАЕ в документа.

През първите 5 месеца на годината търсенето на петрол нараства с най-слабите си темпове от 2008 г. насам. 

Слабото търсене в Индия, Америка

Сривът в цените на петрола също може да бъде лош знак за здравината на глобалната икономика.

“Ситуацията става все по-несигурна”, посочва МАЕ в доклада.

Инвеститорите са загрижени относно способността на Китай да издържа на увеличения натиск от митата на американския президент Доналд Тръмп. Въпреки това МАЕ повиши прогнозните си стойности за потреблението на петрол в Китай, отчасти заради по-високата рафинерна дейност в азиатската страна.

Междувременно МАЕ предупреди за “отслабено” търсене в Индия и САЩ. Предварителни очаквания показват намалено търсене през юни и юли, в началото на летния туристически сезон.

Търсенето на петрол в развитите страни се понижава за трето тримесечие поред, посочват от МАЕ, като добавят, че това не се е случвало от 2014 г. насам.

Ролята на ОПЕК

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните партньори насърчиха усилията си да увеличат цените на черното злато, намалявайки продукцията. Саудитска Арабия поведе съкращенията, намалявайки ги дори повече от договорените количества.

Цените на петрола се увеличиха в четвъртък и петък с надеждите, че ОПЕК ще окаже помощ с по-нататъшни съкращения на производството. Саудитски представител заяви пред Bloomberg News, че Кралството няма да се застъпи за продължителен спад на цените и вече е разговарял с колегите си от ОПЕК относно предприемането на действия.

FGE, енергийна консултантска фирма, предупреди в петък за "значителен" излишък в доставките на петрол, ако ОПЕК и нейните съюзници продължат да произвеждат на сегашни нива до края на 2020 г.

Последни новини
Още от Новини от света