UBER обяви най-голямата си загуба за тримесечието досега

Разходите за излизането на борсата са основна причина за това, приходите растат с 14%

Автомобили UBER. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Автомобили UBER. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Uber отчита най-голямата досега загуба на тримесечие, повлияна от силната конкуренция в Латинска Америка и на други пазари, както и от големите разходи, съпътсващи IPO-то на компания, пише Wall Street Journal

Приходите на компанията за споделени пътувания се покачиха с 14% до 3.17 млрд. долара за второто тримесечие, под очакваното от анализаторите ниво от 3.3 млрд. долара. Акциите на Uber, която затвори в четвъртък на цена с 4.5% под цената от IPO-то си през май, паднаха с 12% в следващите часове.

Резултатите показват, че компанията все още разраства бизнеса си, но и продължава да се бори с високи нива на конкуренция навсякъде по света и все още изплаща високи нива на субсидии към шофьорите и ползвателите на услугата, които бяха ключови за разрастването на бизнес модела преди десетилетие. Очакваията на инвеститори и анализатори са още загуби за години напред за Uber и целия сектор на споделени пътувания, което се отрази и на акциите на основния конкурент Lyft.

Освен засилена конкуренция, Uber и Lyft се борят със силен регулаторен натиск най-вече в Европа, където много страни забраниха действието на платформата. Недоволство срещу споделените пътувания изказват най-вече таксиметрови компании и шофьори, които често плащат големи общински и други данъци за правото да обслужват точно определени градове и пазари с голям пътникопоток. Uber се пренасочи към доставките на храна за вкъши, където няма регулации, но конкуренцията в някои части на света е смазваща – от пешеходни и велосипедни доставки в квартала до доставки с коли и бусове за цял град, посочват анализатори. Компанията е изпълнила 1.68 милиарда пътувания и доставки за тримесечието, което е по-добре от 1.65 милиона, каквито бяха очакванията.

Последни новини
Още от Новини от света