Тайфунът Лекима ще удари Тайван и се запътва към континента

Ветровете се движат със скорост над 190 км/ч

Тайфунът Лекима се очаква да задържи силата си до идната седмица. Снимка: Pixabay Тайфунът Лекима се очаква да задържи силата си до идната седмица. Снимка: Pixabay

Китайските власти алармират жителите по източното крайбрежие с „червен“ код за лошо време (4 от 4 степени), след като метеоролози прогнозират, че тайфунът Лекима се е запътил към провинция Джъндзян, южно от Шанхай, предаде BBC.

Аварийни групи са насочени към региона, за да оказват нужната помощ на населението, тъй като се предвижда евакуация в някои части по пътя на природната стихия, чиито ветрове се движат със 190 км/ч, съобщават от китайското извънредно министерство.

Лекима е деветият тайфун за годината в Китай, като вече нанеси известни щети в съседен Тайван, макар степента му да бе понижена от сряда насам.

Още по темата

Круизни лайнери трябва да променят графиците си, а железопътния транспорт има готовност да спре работа в пика на бурята през уикенда.

В момента има два тайфуна в западния Тихоокеански регион. Кроса вилнее в близост до Северните Мариански острови и Гуам във Филипинско море. Движението му е насочено на северозапад, като не е изключено да засегне Япония през идната седмица.

Снимка на Десислав Янкулов.

Тайфуните Лекима и Кроса вилнеят в Тихоокеанския регион в момента. Снимка: BBC

Тайван се готви за най-сериозни поражения след бурите, защото рискът от свлачища в страната е висок след земетресението в четвъртък. Дори в момента 40 000 домове са без електрозахранване, предават местни медии.

Последни новини
Още от Новини от света